IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие окончателно Закона за МВР без ключовите поправки на Бъчварова

Преди второто четене Министерството на вътрешните работи оттегли няколко от основните си предложения за реформи в системата

16:39 | 06.10.16 г. 3
<p>
	Протести на полицаи в началото на годината срещу реформата в МВР. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протести на полицаи в началото на годината срещу реформата в МВР. Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно промените в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР). Преди второто  четене Министерството на вътрешните работи оттегли няколко от основните си предложения, предава БНР.

В средата на септември по време на публична дискусия в Народното събрание стана ясно, че се запазва пълният пакет привилегии на всички служители в системата.

Припомняме, че вътрешният министър Румяна Бъчварова се зае с реформата в системата, като предложи обезщетението при пенсиониране да е 12 заплати, а не 20 заплати, за всички, които сега започват работа в системата. Предвиждаше се и намаляване на годишния отпуск на 25 дни.

Впоследствие през юни ГЕРБ редактира промените в Закона за МВР между първо и второ четене. Поправките на практика отмениха текстовете на вътрешния министър.

При напускане на системата служителите ще продължат да получават обезщетение до 20 заплати, както досега. Освен това платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни, както беше предвидено.

С промените беше прието, че служителите на МВР ще могат да полагат извънреден труд до 25 часа на тримесечие и до 100 часа годишно при бедствия и други извънредни ситуации. По изключение може да бъде полаган извънреден труд над тези ограничения, но само с писмено съгласие на полицаите, записаха депутатите. 

Работното време на държавните служители в системата на МВР ще се изчислява в работни дни подневно, а за работещите на 8, 12 или 24-часови смени - сумирано за тримесечен период, а не както досега - за едномесечен период. 24-часовата смяна ще е по изключение, предвиждат още поправките.

При преместване на работа в други населени места за срок по-дълъг от 6 месеца на държавния служител ще се изплаща еднократно обезщетение в размер 50 на сто от брутното месечно възнаграждение за длъжността в новото населено място. В случаите, когато съпругът/съпругата и децата на служителя се преместят в същото населено място, на всеки от тях ще се изплаща еднократно обезщетение в размер 25 на сто от брутното месечно възнаграждение за длъжността на служителя в новото населено място.

МВР вече ще поддържа публичен регистър на договорите за дарения, сключени в изпълнение на международни договори, по които България е страна, или когато дарител е община, държавна структура с функции във връзка с осъществяването на държавната власт, държавно предприятие или търговско дружество със 100 процента държавно участие в капитала, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на ЕС. Със заповед на министъра на вътрешните работи ще се създаде постоянна централна комисия в МВР за разглеждане и одобряване на проекти на договори за дарения. 

Парламентът одобри прехвърлянето на дирекцията "Специална куриерска служба" на МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Служебните правоотношения на държавните служители от дирекцията, които осъществяват приемане, съхранение, пренасяне и доставяне на документи и/или материали, съдържащи класифицирана информация, преминават в служебни правоотношения с ДКСИ.

Парламентът реши, че на държавен служител, който е извършил две едновременно установени нарушения на служебната дисциплина, може да бъде наложено по-тежко от определените наказания или едно общо наказание за максимално предвидения от закона срок. Освен това няма да се заплаща обезщетение, ако прекратяването на служебното правоотношение преди изтичане на срока е по искане на служителя.

БНБ ще възстановява финансовите средства за извършване на дейности и осигуряване на охрана от полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна техника, по бюджета на МВР от 1 януари 2016 г. до влизане в сила на промените, решиха още депутатите.

Парламентът създаде и държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Центърът ще е със статут на държавно предприятие по Търговския закон и ще е със седалище в София. Териториалните му клонове ще се определят от министъра на вътрешните работи.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Тоест - едно голямо НИЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
vaskodd
преди 7 години
Поредната "успешна" реформа в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
bigi
преди 7 години
Значи каква я свърши? НИКАКВА. Ами да си тръгва Бъчварката. И без това е видно,че нищо не прави нейното министерство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още