IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК обещава да защити от злоупотреби събраните пръстови отпечатъци

Директорите на болници ще трябва да съберат на съхранение купените устройства за идентификация

17:51 | 30.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уверяват, че събраните досега данни от пръстовите отпечатъци за постъпване в болница ще бъдат защитени от злоупотреби.

Подуправителят на институцията Димитър Петров съобщи, че най-вероятно ще се вземе решение данните от пръстовата идентификация да бъдат унищожени.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени системата за прием в болниците с пръстов отпечатък. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредба от Наредбата за достъп до медицинска помощ. 

“Ние ще направим всичко възможно първоначално да запазим максимално сигурността на тези данни, което ще стане практически със запечатването им през спиране на достъп до интернет”, посочи Петров, цитиран от БНР.

Управителят на болница "Сердика" д-р Методи Янков коментира, че лечебните заведения са похарчили близо 4 млн. лв., за да въведат пръстовия идентификатор за четци.

По негови думи затруднения с отпадането на отпечатъка няма да има, защото след въвеждането му пациентите се приемат по двата начина - с лична карта и с новите устройства. Янков сподели, че в момента, в който НЗОК спре софтуера, медиците ще изпитат облекчение, защото “това е една излишна дейност”.

Пациентите също са доволни от отпадането на пръстовия отпечатък за прием в болница. Идентификацията отнемаше време за чекиране и прием.

Директорите на болници ще трябва да съберат на съхранение купените устройства за идентификация.

Междувременно мениджърите на лечебни заведения обмислят как да поискат обезщетения от Здравната каса и за какви щети ще могат да претендират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още