IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получават по 40 хил. лв., за да си купят електрически микробуси

Девет общини са одобрени по програмата за използването на минералните води

17:18 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По програмата за купуване на електромобили и хибридни автомобили от общините и държавната администрация субсидията за изцяло електрически микробуси е 40 хил. лв. Това съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БТА.

Субсидията при купуването на изцяло електрически автомобил е 20 хил. лв. При купуването на хибриден електрически автомобил ще бъдат предоставени 10 хил. лв. Безвъзмездното финансиране ще е 15 хил. лв. за изцяло електрически малки превозни средства.

На 20 февруари ще бъде отворена поканата към централни, регионални и местни администрации по демонстрационната програма. 

Миналата година, когато програмата тръгна, се субсидираше купуването на електромобили, а от тази година ще може да се кандидатства за превозни средства с различно предназначение, като почистващи и товарни превозни средства, заяви министърът.

Тя съобщи още, че девет общини са одобрени по Националната програма за насърчаване на използването на минералните води.

Вчера са били одобрени проектите на Разлог, Полски Тръмбеш, Панагюрище, Берковица, Минерални бани, Сапарева баня, Бургас, Велинград и Септември. Те ще изпълняват проекти за реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции,  резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони.

Общата сума на одобрените проекти е 5,8 млн. лв. 

В страната наличният ресурс е 3 800 л/сек, като се ползват по-малко от 20% от него.

До този момент 63 находища изключителна държавна собственост са дадени за управление за срок от 25 г. на 42 общини. Има още девет находища, които са на разположение и ще могат да се дадат на общини за стопанисване, коментира Ивелина Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още