IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: И военни ще участват в охраната на границите

Депутатите гласуваха без дебати промените в Закона за отбраната

13:12 | 25.02.16 г. 2
Окончателно: И военни ще участват в охраната на границите

Военни от Българската армия ще участват в охраната на държавната граница. Това реши окончателно парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за отбраната.
 
Депутатите гласуваха промените единодушно и без изказвания. В кулоарите на парламента обаче стана ясно, че има много въпросителни около изпращането на военни на границата.

Една от тях е дали те ще бъдат с оръжие. Това предстои тепърва да реши правителството. Преди дни обаче шефът на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев обяви, че военните ще охраняват границите ни без оръжие.

Депутати и експерти са против. "Войник не бива да ходи никъде без оръжието си", каза шефът на комисията по отбрана в парламента и бивш шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов.

Според бившия военен министър Бойко Ноев, който беше в парламента, за да присъства на гласуването, властта не трябва да се колебае да даде оръжие на военните на границата. "Срещу въоръжен терорист войникът ще стои с ръце в джобовете и ще каже "Добър ден" ли”?, попита той.



Ноев призова правителството да помисли най-напред за човешкия фактор. "Ние казваме, че можем да изпратим армия на границата веднага, но не можем. Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тия дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива пак войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение на държавата, бих казал национално предателство", каза бившият министър.

Ген. Михов обясни, че армията в момента изпитва остра нужда не само от въоръжение, но и от подготовка и от пълен комплект на личен състав - войници, сержанти и офицери.

"Комплектът е малко повече от една бригада. Явно е, че батальоните, които са по границата в района на Ямбол, Хасково и Благоевград, би следвало да бъдат срочно попълнени и то с подготвени военнослужещи. Не мисля, че задачата на министъра на отбраната ще бъде лесна", каза Михов.

Той обясни и че не е ясно кой точно ще командва военните на границата.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Браво! Едно разумно решение прието от БГ депутати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още