IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове генерират доходност от над 4% към края на юни

Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване покриват минималната доходност, заложена от КФН

16:44 | 21.07.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване носят доходност от над 4% за периода от 30 юни 2015 г. до 30 юни 2017 г. Това показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), която дори заложи за минимално покриване два пъти по-ниска доходност.

За последните две години до 30 юни 2017 г. универсалните пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват работещите в най-масовата трета категория труд, постигат средна претеглена доходност от 4,39% на годишна база.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, определя минимална доходност на годишна база, която универсалните и професионалните пенсионни фондове трябва да покрият при управлението на активите си за предходния 24-месечен период.

За универсалните пенсионни фондове КФН определи минимална доходност в размер на 1,39%, а за професионалните – от 1,65%. Така определената минимална доходност се покрива от всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

На този фон професионалните пенсионни фондове, в които се осигуряват работещите в първа и втора категория труд, изпращат двугодишния отчетен период със средна претеглена възвръщаемост от 4,65 на сто.

Сред Ууниверсалните и професионалните пенсионни фондове тези на „Съгласие“ регистрират най-висока доходност за последния двугодишен период, докато с най-ниска са тези на „Бъдеще“.

Доброволните фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система и за които няма законово изискване за покриване на минимална доходност, отчитат такава от 5,68% за периода от от 30 юни 2015 г. до 30 юни 2017 г.

При тях най-висока възвръщаемост носи доброволният фонд на ДПФ „Пенсионноосигурителен институт“, а най-ниска за периода - този на ДПФ „Бъдеще“. 

Единственият доброволен пенсионен фонд по професионални схеми – този на „ДСК-Родина“, и в който по избор могат да се осигуряват допълнително работещите в първа и трета категория труд, изпраща двугодишния период с доходност от 4,95 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Те и още по-висока доходност ще реализирват в бъдеще, ... защото например (само един от многото) в Англия тея дни увеличиха възрастта за пенсиониране от 67 на 68 години, а по тяхната статистика продължителността на живот им (на англичаните) намалявала в последните години. Та може ли една статистика за какъв % доживяват до пенсионна възраст (не говоря за военни, полицаи, и разни психо и подобни категоризирани) и колко години след това консумират и каква сума от внесеното консумират. ... (при уговорката че това е само един от многото примери) ... . Как тогава да не ги използва държавата да помагат на закъсалите (да ги оплачеш) банкери, подобно на поведението на червеният кръст (дето продава част от донорската кръв на фармацефтичната индустрия). ... и т.н., и т.н., ... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Може , сметни след колкостотин години ше си избиеш вноските дето си правила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Minka
преди 6 години
Можи ли и аз да напиша нещо позитивно?!Съгласие е най-добрия ПОД!!! Forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Всяка крива успоредна на Инвесторовата/Блумбърговата е права ..."Из законите на "демокрацията"...Да живее комОнизмът !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Бик в атака
преди 6 години
Само като видя с колко се е качил SOFIX за същия период и всичко ми става ясно. А да не говорим, че някои дружества разпределиха и дивиденти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Къде са двете предишни мнения (преди моето)?!! ... Предполагам ако и аз напиша каквото мисля по въпроса, то и мен ще ме изтрият, ... та затова коментарът ми (за да остане) ще е внасяйте пари в пенсионните фондове, и по възможност повече пари внасяйте, няма начин да загубите, ей и в тази медия така казват. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още