IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Отдаваме приоритетно значение на икономическите отношения с Германия

България има потенциал, от който трябва да се възползва, като премахне спирачките пред растежа, заяви президентът на Германия Йоахим Гаук

20:35 | 23.06.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук в Софийския университет. <em>Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук в Софийския университет. Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Гордеем се с ползотворното търговско-икономическо сътрудничество с Германия. Българската страна отдава приоритетно значение на тези отношения, които са от стратегическа важност за България. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на съвместния българско-германски бизнес форум „Индустрия 4.0“, който българският президент откри заедно с федералния президент на Германия Йоахим Гаук, предава прессекретариатът на държавния глава.

Германският колега на българския президент каза, че България има потенциал, от който трябва да се възползва, като премахне спирачките пред растежа на икономиката.

Федералната република е най-големият търговски пазар за България и е неизменно сред водещите стратегически инвеститори у нас. Само за три години - от 2012 г. насам - двустранният стокообмен нараства с 1,3 млрд. евро и достига 6,3 млрд. евро през 2015 г. 5 хил. германски фирми развиват дейност на българския пазар, като 1 200 от тях имат свои представителства у нас.

„Трябва да чуваме бизнеса и да разберем, че в днешните трудни времена бизнесът е този, който взима трудни и отговорни решения, затова трябва да бъде подкрепен. Днес иновациите са валутата, с която мерим просперитета на нациите“, каза българският президент пред близо 100 представители на български и германски фирми.

Росен Плевнелиев напомни, че институциите са призвани да създават подходящи условия за развитие на бизнеса.

„Това означава да правим екосистеми, в които наука, бизнес и институции работят заедно по пътя на идеите, така че те да се превърнат в нови проекти и продукти“, каза държавният глава.

България е мястото, където е добре да се проведе дебатът за регионалните аспекти на новата индустриална революция, каза президентът на България, като открои предимствата на Югоизточна Европа и сериозния потенциал на региона за развитие на иновациите.

„Партньорство и сътрудничество са ключовите думи. Добрата данъчна среда и ниските разходи за труд обаче не са достатъчни“, допълни държавният глава.

„Бизнесът има нужда от повече добре подготвени кадри. Образователната и административната реформа трябва да бъдат ускорени. Нека дуалното образование да бъде по-широко застъпено – не е необходимо всеки да бъде висшист, за да има добра и достойна работа“, подчерта още президентът. 

Росен Плевнелиев открои предимствата на страната ни и на региона за чуждестранните инвеститори, като посочи, че все повече международни компании разкрива свои развойни центрове в България.

„По този начин талантливите български специалисти остават тук, а международните компании, в т.ч. германските, оптимизират разходите си“, каза още президентът, като посочи за пример аутсорсинг индустрията, информационните и комуникационните технологии, автомобилния сектор.

„Провеждаме тежки и отговорни реформи в сферите на правосъдието, образованието, здравеопазването, администрацията, работим и за истински независими и работещи регулатори. Те трябва да покажат на бизнеса, че в България има правила и те се спазват от всички“, заяви още държавният глава.

България има потенциал, от който трябва да се възползва, като премахне спирачките пред растежа на икономиката, каза федералният президент на Германия Йоахим Гаук пред представителите на бизнеса от двете страни.

Германският президент напомни, че за успешно икономическо развитие на всяка държава основна предпоставка е върховенството на закона, предвидимата правна среда, „ясни и изчерпателни“ правила за борбата с корупцията.

„За изминалите 25 години България показа, че може да постига успехи – извърши структурни реформи, в резултат на които постигна до кризата от 2008 г. устойчив икономически растеж и ниска безработица. Днес България отново се завръща на този път“, каза Йоахим Гаук.

Въпреки това оценката на германския бизнес е, че българската икономика все още се развива под потенциала си. Модернизацията на инфраструктурата, правната сигурност и борбата с корупцията са основни предпоставки за повече германски инвеститори в България, посочи още германският държавен глава.

Ако Европейския съюз (ЕС) се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана, защото Съюзът е проект за мир, върховенство на закона и спазване на човешките ценности. Държавите членки на ЕС не трябва да се отказват от интеграцията и сътрудничеството помежду си. За това призова държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия със студенти и ученици в Софийския университет, в която взе участие и федералният президент на Германия Йоахим Гаук.

Плевнелиев призова за спазване на правилата и за придържане към постиженията и ценностите на Обединена Европа.

„Всяка война започва тогава, когато някой нарушава човешките права и върховенството на закона“, напомни българският държавен глава.

Президентът апелира националните правителства да не прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, като същевременно си приписват успехите на ЕС. Държавният глава беше категоричен, че процесът на европейската интеграция няма да застраши суверенитета на държавите членки.

„Силата на ЕС е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държава“, посочи президентът Росен Плевнелиев, според когото противоречие между силен Европейски съюз и силни европейски държави не съществува.

Брюксел не бива да бъде превръщан в символ на бюрокрацията, посочи още държавният глава. Пред германския си колега и участниците в дискусията Росен Плевнелиев подчерта, че новите европейски интеграционни проекти ще направят държавите членки на ЕС по-силни, без да отнемат от техния суверенитет и национална идентичност.

„Никой няма да изгуби от създаването на Европейския енергиен съюз. Държавите членки особено България ще се радват на повече конкурентоспособност ще се справят с монополите в енергетиката и ще привлекат повече инвестиции. Нито една държава няма да изгуби и от създаването на дигиталния пазар“, посочи президентът, като изтъкна свободата на движението и мобилността в образованието като основни постижения на ЕС.

Благодарение на пълноценното партньорство в рамките на ЕС и модернизацията на страната, много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
Аха, трябва да се знае ли ????? Що Гоце като си тръгва, така ли беше???? хахахах Смятай колко сте прости !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Ами, поредния ВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 14
DutyFree
преди 7 години
2008 ГОДИНА БЕШЕ ПРЕДИ КОЛКО ГОДИНИ ВЕ... СУПЕР НАРЕДЕН ЧОВЕЧЕЦ.. ВЕЧЕ ЖИВЕЕМ В ДРУГ ВЕК..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
DutyFree
преди 7 години
защо си демонстрирате манталитета, И ЗАЩО ПЛЮЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА СИ???НЯМАТЕ НИКАКВО ПРАВО.. НО УВИ НЯМАТЕ МОРАЛ ЗА ТАКИВА НЕЩА, ЩОТО НЕ Е СЛУГА НА РУСИЯ, ТАКА ЛИ??? ОЩЕ 2008 ГОДИНА ПУТИН ТИ ЗАЯВИ, ЧЕ ИМА НЕ ЕДНА РАКЕТА НАСОЧЕНА КЪМ СТОЛИЦИТЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ТОЙ СИ СМЯТА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕГОВА ТЕРИТОРИЯ, ЗАТОВА СИ Я НАПУСНАЛ СИГУРНО, НО УВИ И ТОВА ТИ Е НАРЕДЕНО... КАКВИ СТЕ ВИЕ ТАКИВА, НЕКАДЪРНИЦИ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Именно защото съм българин , се срамувам от недоразумението дето ни "представлява пред света...а колкото до първата част от брътвежа ти , виртуален откачен онанист , предните ти зъби биха били на земята ако си пред мене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
*** простата *** дето та родила в лишения и недоимък, тя МУ ГИ ПИШЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ТИ... НАПЪЛНО БОЛЕН И ДЕГРАДИРАЛ НЕКАДЪРНИК!!! ТИ БЪЛГАРИН ЛИ СИ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Силата на ЕС е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държаваАбе кой му пише изказванията на палячото бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още