IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическият сезон през погледа на депутатите

Първите месеци на правителството минаха под знака на скандалите в НДК, суджуците и работа на принципа "проба - грешка", смятат в опозицията

14:09 | 30.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На 28 юли депутатите от 44-то Народно събрание излязоха в лятна отпуска. От опозицията дават недобра оценка на работата на правителството в първите дни, минали под знака на скандалите за НДК, суджуците и работата на принципа "проба - грешка", смятат в опозицията.

За управляващите амбициозните задачи и "революционни промени" са останали незабелязани. Донякъде причината е и скандалът "ЦУМ - гейт", както и "крещящата опозиция"..

Ето какво коментираха депутати пред БНР за първата сесия на парламента.

"Смятам, че първата сесия на този парламент беше особено успешна, беше силна", заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.
Според него парламентът е стартирал с промени в трите процесуални кодекса, а голяма част от законопроектите бяха приети в рамките на самата сесия.

"Положехме и стартирахме процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота", отчете Кирилов.

"Ние от БСП правим всичко възможно да изпълняваме нашата предизборна платформа и не е случайно, че със седемнадесет законопроекта, които са внесени, сме водещи и сме възможно най-активната парламентарна група, тъй като имаме и 335 въпроса и питания, което в пъти надвишава колегите", коментира пък Драгомир Стойнев от "БСП за България".

Той е категоричен, че има пет разисквания, които са били в парламентарна зала благодарение на питания от страна на левицата. "Три временни комисии бяха създадени благодарение на инициативи на БСП – за НДК, за замърсяването на водата и за неизплатените заплати на работниците", каза Стойнев.

За него обаче няма реални резултати от тези усилия. "Тази парламентарна сесия главно премина в скандали. Не може цялата държава да се занимава с НДК и със суджуците на ГЕРБ", каза той.

"Този парламент имаше нещастието да започне с "ЦУМ-гейт" за БСП и те се радикализираха, за да покажат как проблемът е извън тях", смята от своя страна Искрен Веселинов от Обединените патриоти.

"Нямаше 100 дни толерантност, нямаше никаква възможност да се покажат плановете на управляващите и така минаха незабелязано революционни неща като мълчаливото съгласие в Административноправния кодекс – нещо, което от няколко години се опитвахме да прокараме в предишния парламент", каза още Веселинов.

Той посочи и че създаването на възможност да няма вечни длъжници е било одобрено с промените в ГПК. "Ние специално внесохме доста законопроекти в посоките, които нас ни касаят – националната сигурност, криминализирането на радикалния ислям", припомни още депутатът.

За него на този фон сесията не е била "чак толкова зле" и посочи, че опозицията през "цялото време е крещяла "катастрофа" и която търсеше нещо, с което да покаже, че нещата не вървят".

"Малкото законопроекти, които бяха внесени в този парламент, бяха внесени от народни представители, Министерския съвет и държавната политика липсваха от дейността на 44-тото Народно събрание", коментира  Хамид Хамид от ДПС.

"Липсва Министерският съвет, липсва стратегия, липсва визия за управление на държавата. Работи се на принципа "проба-грешка“, смята опозиционният депутат. За него се работи на принципа на генериране на скандали и тяхното решаване, а едно от малките добри неща е договорът за добросъседство с Македония. Символ за първата сесия обаче ще остане скандалите около НДК и суджука.

Това правителство няма дългосрочна визия и няма стратегия за развитието на България, каза Гергана Стефанова от "Воля“.

"За нас това беше една сесия преди всичко на неизпълнени обещания. Трябва да се отбележи, че групата на "Воля“ работи доста активно", допълни тя.

Тя припомни, че партията е внесла законопроект за промяна на Изборния кодекс в частта за мажоритарния вот. "Този наш законопроект все още не е гледан в комисии. Ние още в началото на този мандат обявихме, че ще подкрепяме всички законопроекти и инициативи, които са в интерес на хората и които бързо ще доведат до до решения на застояли проблеми", обясни още Стефанова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още