IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат мигрантите у нас да се движат само в областта, в която са регистрирани

Държавната агенция за бежанците предлага законови промени, които да ограничат движението на лицата в България

12:45 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще предложи законови промени, които да ограничат движението на лицата, които са в процедура за предоставяне на убежище, така че да се придвижват само в определени зони. Това каза председателят на агенцията Петя Първанова пред БНТ.

Първанова обясни, че законовите промени се налагат, защото често се случвало мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София.

Досега законът предвиждаше лицата, търсещи закрила, които са в процедура, да имат право да се движат свободно на територията на цялата страна. 

Това трябва да се промени и те да се движат в определени зони, заяви Първанова.

Промяната няма да накърни други права на бежанците и те ще имат достъп до социални, медицински и образователни услуги.

„Не би трябвало да имат необходимост да се движат в цялата страна. Настанени са в центровете, за да могат да са налични тогава, когато са необходими за целите на процедурата", каза председателят на ДАБ.

Предвижда се да бъдат създадени помещения от затворен тип в Пъстрогор и част от центъра в Харманли. Ако предлаганите промени в закона бъдат приети, мигрантите ще могат да се движат само в областта, в която са регистрирани.

Над 12 хил. души са потърсили закрила у нас през 2016 г., като 375 от тях са получили статут на бежанец, а на 302 е оказана хуманитарна помощ. В момента близо 5400 души чакат решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още