IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на БНБ, EPIC, Оманския фонд и Gemcorp са провели среща за КТБ

Инвеститорите водят разговори с правителството и с парламентарно представени партии за изготвяне на план за спасяване на банката, но и с държавни средства

16:07 | 24.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Конкретни предложения за рекапитализиране на КТБ все още няма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конкретни предложения за рекапитализиране на КТБ все още няма. Снимка: Ройтерс

Днес се е състояла среща между представители на Българска народна банка (БНБ) и австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp, информират от централната банка в съобщение до медиите.

На срещата, провела се в БНБ, става ясно, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, пише още в прессъобщението.

От централната банка посочват, че „плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ следва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор, който изтича на 20 ноември“.

От БНБ отново заявяват, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били внасяни.

Консорциумът от инвеститори е поискал съдействие от БНБ за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От своя страна от централната банка са изразили съгласие за съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

„БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите“, пише още в информацията до медиите.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ. Любопитното в случая е, че малко след като беше обявено поставянето под специален надзор на банката, Бостанджиев и руската ВТБ се разделиха, като по негови думи това е било предварително планирано. Отново по собствените му думи Gemcorp вече е набрал финансиране в размер на 500 млн. долара.

По-рано през седмицата Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, чепрокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Не трябва да се допуска да се отнема лиценза на КТБ или да се фалира.Това ще обогати в огромна степен необезпечените дългови безобразия на мафията ДПС.Да я оздравят банката и да сменят името, но категорично без руския слуга Цветан Василев и някои негови съратници да имат каквото и да било общо със ставащото оттук нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Както взеха да се размирисват нещата смятам, че лицензът на КТБ ще бъде отнет, "та ако ще свинкя на джамия да се качи".Но следва незабавното обжалване на решението на БНБ пред съда. И там не виждам как БНБ и квесторите ще защитят промяната на методиката за обезпеченията. При налични 9.9 милиарда обезпечения, да се признават само 13% от допустимите по закон, а и масово прилагани начини от банките по света, това НЯМА КАК ДА МИНЕ. Но какво правим с ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ на поръчката, които май са си за "специален надзор" при бай Ставри в СЦЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
http://***.mediapool.bg/42-miliarda-dupka---poredniyat-manipulativen-prochit-na-kazusa-***-news226434.htmlПозволявам си да кача този материал под всяка статия свързана с КТБ.Мисля,че е важно!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
та нали БНБ е в същата тая схема! - ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
А защо досега не я направиха тая среща ? Май защото искат да протакат рращането на сметките - т.е на парите на хората, които ще искат да се изтеглят влоговете.Защо в последния момент се сетиха, след одита, 5 дни преди срока за изпращане на обезпечените врогове?- за да протакат още и още...Дори ЕС е безсилен плед Бг-мафия, или пък си мисля, че си затваря очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
popo323
преди 9 години
Голям рев пада против БНБ , а някак си не се чува никакъв такъв към хората измислили схемите и откраднали парите от депозитите в КТБ . В БНБ най вероятно са виновни , но пък там е пълно с *** незаинтересовани чиновници , които единствено гледат деня да мине и да си вземат тлъстите заплати . Да се реве само срещу БНБ е все едно да се реве само срещу полицията и прокурорите за това , че всекидневно *** мамят десетки възрастни хора и обират спестяванията им . А на практика това не се случва , а всеки псува *** . По логиката че едва ли не БНБ сега трябва да възстанови милиардите на измамените в една частна банка , не би ли трябвало прокуратурата и полицията да възстановяват парите на всеки пенсионер излъган и измамен от *** . В крайна сметка , тези измами не биха се случвали , ако тези институции си вършеха работата и *** бяха по затворите със задължителен превъзпитателен тежък труд по национални обекти . Всички тези хора получават заплати от нашите данъци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
undoo
преди 9 години
Не бе човек те са си *** които се подържат до откат!Нали имат комисионна, МИЛИОН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
sapuna
преди 9 години
Лично познавам подуправителя Костов, лице, което е професионалист и голям специалист. Дали са ги хванали сички за топките или става голяма лудост, не знам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
В "Банкер" имаше изказване на шефовете на КТБ именно в този дух, че тези доклади изобщо не са никакъв одит. Дори не са заверени, не са публични и е записано, че не могат да бъдат разпространявани нито реферирани, нито БНБ има право да се позовава на тях при вземане на решение. Че те представляват "консултантска услуга" и изготвилите ги не гарантират че са верни и не поемат никаква отговорност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
За Коледа трябва да сме ги изритали тия некадърници ,това ще е най големият подарък за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още