IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасочване към индустрии с по-висока добавена стойност е „посоката на отскока"

Трябва да възродим предприемачеството, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на конференцията на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing

20:02 | 12.10.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria</em></p>

Снимка: СГрозева/BloombergTVBulgaria

Преориентирането към индустрии с по-висока добавена стойност е „посоката на отскока“ за развитие на икономиката на България, коментира вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на конференцията The Next Big Thing в София, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Дончев определи и другите условия, които ще гарантират успех за българското стопанство: система за създаване и комерсиализиране на знания, реиндустриализация, реализирана без финансиране на държавата.

„Дял на индустрията от 29-30% не е достатъчен не само като дял, но и като профил. Относително ниската цена на земята, труда, данъците – тези предимства няма да накарат някого да дойде и да остане. Пътят е само един – преориентиране към индустрии с по-висока добавена стойност“, каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика.

По думите му държавата не трябва да стои встрани от този процес. „Тя би могла да създаде среда, която насърчава и възнаграждава усилията да бъдеш преприемач. Тя трябва да съдейства чрез образованието и да премахне удобните алтернативи – социалната система не стимулира индивидите да се грижат сами за себе си и така помощта се превръща в отрова, посочи вицепремиерът.

"Тябва да се върне смисъла и ценността да си предприемач, но тoва няма да се случи без усилията на бизнеса и медиите“, допълни той.

Според Дончев е необходима и промяна на предприемаческата философия, защото много от съвременните предприемачи у нас разчитат изцяло на държавата, за да развиват бизнеса си.

„Има опасност да отгледаме поколение предприемачи, което свързва успешния бизнес само с държавата. Това в никакъв случай не може да е в основата на една успешна икономика“, категоричен е той.

Bloomberg Conference THE NEXT BIG THING се проведе с подкрепата на Българска банка за развитие – генерален партньор, Българо-американска кредитна банка, OPEL,PwC и Carducci. Институционален партньор – Индустриален Холдинг България.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
jorkata_investor
преди 7 години
Само да допълня. Наистина пирамидата се строи от долу нагоре, като това трябва да става и с обучението на кадри в училищата и университетите. Първо и най-много трябва да има кадри за индустрията и селското стопанство. На времето бай Тошо го беше измислил с техникумите и специализираните училища. Също така вървейки нагоре по пирамидата трябва да има достатъчно добре обучени инженери и приложни научни работници (за да сме във високата добавена стойност трябва ъкъл). После ще трябват добри търговци да продават и накрая финансисти и юристи. Икономиситите евнетуално само за търговията. Управлението на индустрията от инженерните факултети. Всичко останало като услуги, банки и търговия стъпва на индустрията и селското стопанство. Най-накрая стъпва държавната адмнистрация и политиците. Към днешна дата пирамидата е леко обърната и скоро ке падне ако продължаваме в същия дух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.Популярен цитат.Ако някой вече е окуцял (изпростял) може много и безопасно да му разправяш как трябва да започне да тича (да прави hi-tech) защото само така ще се замогне.Между впрочем Импа е много прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Хахахаха, какви думи от устата на необразован крадлив гербераст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Къде са пазарите, къде са инвестициите, къде е човешкият капитал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
scott
преди 7 години
гоуем си ***!ДЪРЖАВАТА НЕ САМО ЩЕ УБИЕ, НО И ЩЕ ИЗТЕЗАВА ПРЕДПРИЕМАЧИ, КОИТО ДРЪЗНАТ ДА И БЪДАТ КОНКУРЕНЦИА!Изгорихте душите на 2-3 поколение - сега защо така, това не било, онава не ставало. Приказвай си, не ми пречиш. жалко ше е, ако некой ти поверва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още