IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу бившия директор на ДФЗ Мирослав Николов

Според държавното обвинение Николов е ощетил Фонда с близо 20 хил. лева заради сключен неизгоден договор

20:24 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие", за умишлена безстопанственост, съобщават от държавното обвинение.

Николов е предаден на съд за това, че за периода 26 февруари 2014 г. - 9 юли 2014 г., умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето, стопанисването и запазването на повереното му имущество, като от това са последвали значителни щети за Държавен фонд "Земеделие" в размер на 19 950 лева, информират от прокуратурата.

Във Фонда е имало обособена дирекция "Връзки с обществеността, протокол и координация". Тя е осигурявала воденето на информационната политика на Фонда, като е организирала предоставянето на информация в съответствие с конституционните права на гражданите, информирала обществеността за функциите, програмите и дейностите на фонда, организирала публичните изяви на служителите на Фонда.

Въпреки наличието на специализирано звено в областта на медийната политика на Фонда с точно и обстойно разписани задължения, на 26 февруари 2014 г. Николов е сключил договор за предоставяне на услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с частно търговско дружество за близо 20 хил. лева.

Преди подписването на договора Николов не е спазил изискванията за съгласуването му с финансов контрольор, главен счетоводител, директор на дирекция "Обществени поръчки", ръководител на структурното звено, заявител, ресорен заместник-изпълнителен директор и главен секретар.

След сключване на договора Николов не го е предоставил на лицето, отговорно за извършване на счетоводните записвания.

В срока на договора дружеството не е извършило изцяло договорените дейности, но е предявило фактура за плащане на пълната сума по договора.

Въпреки официалните възражения на финансовите контрольори във Фонда по повод на изплащането на претендираната сума от дружеството, Николов е разпоредил със своя писмена резолюция 19 950 лв. да бъдат изплатени по предявената фактура. Така е причинил разхищаване на повереното му държавно имущество, посочват от прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още