IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разпореди проверка на язовирите

Тя трябва да приключи до 28 ноември 2016 г.

11:05 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на язовирите на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в страната, става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата. Това е станало на 26 септември. 

ВАП информира, че вече е извършвала няколко проверки за спазването на Закона за водите и действията на държавните органи, които отговарят за контрол и мониторинг.

Бяха констатирани повтарящи се пропуски – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена растителност  по откоси на стените и по основни изпускатели, припомня Прокуратурата.

Сега ВАП е разпоредила при проверката да се установи дали се изпълняват в срок предписанията на комисиите, които ежегодно обследват язовирните стени, предприемат ли се мерки за осигуряване на изправното им техническо състояние, извеждат ли се от експлоатация язовирни стени, в случаи на опасност от наводнение.

Прокуратурата уточнява, че условията за безопасна експлоатация на язовирите трябва да бъдат определени с наредба на Министерския съвет. Тя е приета, но все още не е влязла в сила, като предстои скоро това да стане.

Указано е на председателя на ДАМТН при нарушения да бъдат налагани санкции.

Проверката трябва да приключи до 28 ноември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още