IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок предлага да се ограничат социалните помощи за необразованите

Трябва да спрем явлението професия "на помощи", коментира Димитър Делчев

13:56 | 11.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Реформаторският блок планира да ограничи социалните помощи за безработица за необразованите, коментира Димитър Делчев, член на Националния координационен съвет на партията, цитиран от пресцентъра й.

„Реформаторският блок предвижда в програмата си въвеждане на ограничения на социални плащания за безработица за хората, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват. Всеки българин има равни права и задължения към държавата", коментира Делчев.

Той допълва, че никой не може да има само привилегии. "Недопустимо е групи от хора да си стоят у дома без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация и да чакат на помощи. Трябва да спрем явлението професия "на помощи", казва още той.

Дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лв., изчислява Делчев. Близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни, както и други 20% с основно образование, казва още Делчев.

"Нашето предложение ще спре този омагьосан кръг едно лице да не се образова, което държавата му осигурява безплатно, след това да взема помощи за безработица и да тежи на на социалната система", допълва той.

Делчев уточнява, че Реформаторите ще искат и образователен ценз за гласуване, както и отпадането на традиционното гласуване с бюлетини. Идеята на партията е да остане машинното гласуване. „Ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете“, коментира той.

Антони Тренчев, също член на координационния съвет на Реформаторите, подчертава, че програмата на Блока за изборите ще внесе разум в морето от популизъм, в което с коя от коя по-шокоращи е неизпълними идеи се състезават останалите политически формации.

"Проблемите в страната се сведоха от партиите до някаквъв търг с явно наддаване", коментира Тренчев.

През следващата седмица Реформаторите ще представят акцентите си в други две ключови сфери - антикорупция и сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
bigi
преди 7 години
Много добро предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 7 години
ББ чак сега 'разбра' че Кунева му е голямата грашка и че електронното гласуване също са подкрепили заради реф ор мат орите, ... ама да бяха само тези грешки които тези ени ча ри (ре фор мат ори те) домъкнаха на народа ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
comet
преди 7 години
Доста коварно предложение, дадено им от сор ос оидните покровители, целящо социално напрежение за нашата страна. Тея реф ор матори са троянски кон на цио нис тите срещу интересите на народа ни. ... Медията, недостатъчно тиражирате какво реф ор мато рите четат (написаното им да четат), трябва повече, поне по три изяви на ден, и да го държите по цяла седмица на фокус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Образователен ценз за гласуване - да, подкрепям с две ръце! Просто и логично е, но ще има голяма съпротива, защото ще засегне търговията с гласове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още