IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламентира се кариерното развитие на медицинските сестри

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще определя квалификационните нива

12:19 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, предложени от Министерския съвет.

Измененията регламентират професионалното развитие на специалистите по здравни грижи, предава БТА.

То ще се отразява в квалификационни нива, определени в рамка, приета от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тези нива ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години. 

С текстовете се въвежда задължение за членовете на асоциацията да повишават професионалната си квалификация чрез продължаващо медицинско обучение.

Прецизира се и понятието "добра медицинска практика" в областта на здравните грижи.

Промените предвиждат Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да упражняват контрол върху провеждането на продължаващото медицинско обучение.

В писмени становища БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ са изразили подкрепа за законопроекта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още