IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самостоятелно предприятие в МВР ще е в интерес на служителите според синдикат

Работещите ще запазят правата си, а финансирането ще е независимо от бюджета, твърди председател на синдиката на гражданската администрация в МВР

12:22 | 21.10.15 г.
Самостоятелно предприятие в МВР ще е в интерес на служителите според синдикат

Ако услугите за граждани в МВР се отделят в самостоятелно държавно предприятие към ведомството, единствената разлика ще бъде, че финансирането ще бъде независимо от бюджета. В същото време работещите ще запазят правата си на служители на МВР. Това заяви Христо Христов, председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, по повод реформите в системата, обявени вчера от вътрешния министър.

Всички услуги за гражданите, предоставяни от МВР, ще бъдат отделени в държавно предприятие към ведомството, което ще може да се развива самостоятелно, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя поясни, че става въпрос за друга финансова система, при която вместо тези пари да отиват в бюджета и оттам да идват като трансфери в МВР, ще остават в дружеството, което „ще може технологично по-добре да се развива“. Идеята е в това дружество да работят основно хора по трудово правоотношение, в министерството да останат държавните служители, а в полицията - полицейските служители.

Христов обясни, че подобни държавни предприятия в системата на МВР има и в други министерства, като те са подчинени на министъра. По думите му предприятието ще ползва средства за издръжка от таксите, които и в момента получава – държавните такси, които си взимат за изпълнение на тези услуги на гражданите.

„Колегите са доста развълнувани от това, което ще стане, и притеснени от масовите съкращения, които преди година и половина бяха извършени в почти всички структурни звена, при което близо 2 000, работещи по трудови правоотношения, бяха съкратени“, коментира Христов.

Председателят на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР обясни, че е важно хората да запазят правата си на служители, както и размера на заплащането.

„Дори беше пояснено, че при едни положителни резултати във финансово отношение, те биха могли да получат и по-големи заплати, отколкото в момента, когато са на бюджет и когато министерството има хроничен недостиг на средства“, поясни той.

Това са все пак хората с най-ниските заплати в МВР, допълни Христов и поясни, че те също поемат своите отговорности и задължения за функционирането на министерството.

„Мярката ще бъде по-добре и в интерес и на гражданите, и на служителите, защото на практика те ще останат да си работят на същите места, в същите сгради и структури и единственото финансовата самостоятелност ще ги различава от това, което са“, допълни Христов.

Той не можа да посочи колко от работещите в системата ще бъдат прехвърлени към бъдещото държавно предприятие. Христов потвърди обаче, че промяната ще наложи служители от първа категория труд да минат в трета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още