IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в България изпраща оптимистично второ тримесечие

Оборотите на туроператорите се увеличат с повече от 20%, показват данните на НСИ

12:14 | 23.08.16 г.
Секторът на услугите в България изпраща оптимистично второ тримесечие

Ръст на оборотите през второто тримесечие, както на тримесечна, така и на годишна база, отбелязва секторът на услугите в България. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

От статистиката е видно, че общият индекс на оборота в сектора „Създаване и разпространение на информация“ се увеличава с 11,6% спрямо същия период на 2015 година. Спрямо първото тримесечие на годината ръстът е в рамките на 2,3 на сто. Увеличение на годишна база се наблюдава по всички дейности в състава на сектора, като най-съществено то е при „Информационни услуги“ (с 23,3%) и по отношение на „Далекосъобщенията“ (15,8%).

По отношение на транспорта календарно изгладените данни показват общ ръст на индекса от 7,8% на годишна база. На тримесечна увеличението е по-скромно – от 1,5 на сто.

Данните показват, че оборотите в сектора „Пощенски и куриерски услуги“ се увеличават с 11,2% на годишна база, а при обработката на товари – с 9,7 на сто. В същото време обаче оборотите във  въздушния транспорт продължават да се свиват – през второто тримесечие на 2016 година в рамките на 7,3% на годишна база. Спад има и при водния транспорт.

По отношение на „Другите бизнес услуги“ увеличение има по отношение на повечето дейности. Значително то е при „Административни офис дейности“ - от 54,5% спрямо второто тримесечие на 2015 година. Оборотите на туроператорите се увеличават с 21,2%, а на агенциите за наемане на персонал – със 17,2 на сто.

Забавяне на ръста на оборотите се наблюдава при дейностите по почистване, а по отношение на архитектурните дейности дори има спад – от 8,1% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още