IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпи могат да кандидатстват за финансиране от Националния иновационен фонд

Научните проекти ще трябва да приключат с прототип, който да бъде вложен в производство

15:42 | 29.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стартъп компании ще могат да кандидатстват за финансиране на научни проекти от Националния иновационен фонд. Това каза пред БНР Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, по повод обявената осма сесия за прием на конкурсни предложения.

Общият бюджет на сесията е 5 млн. лева. Един проект може да получи максимум 500 хил. лв., като не е определен минимален праг.

Най-важната промяна е, че всеки един от проектите ще трябва да приключи с прототип, който да бъде вложен в производството. Една иновация по новите правила ще се реализира вече не за 36 месеца, а за 18 месеца.

„Това са държавни бюджетни средства. Ако бъдат вложени в производството, те ще доведат до добавена стойност“, коментира Захариева. 

Тя обясни как ще бъдат оценени проектите – на няколко етапа, като независими експерти ще разгледат по определени критерии предложенията и постоянен контролиращ орган ще проверява всеки етап от изпълнението на проекта.

Проектите ще бъдат публични и ще бъде възможно да бъдат следени от медиите.

„След като е налице прототип, проектът ще може да кандидатства по оперативна програма, за да бъде вложен в производството“, каза Захариева.

Тя посочи и четирите тематични области, в рамките на които трябва да попадат изготвените научноизследователски и развойни проекти: мехатроника и чисти технологии; информационни и комуникационни технологии и информатика;
индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните технологии.

Могат да кандидатстват всички дружества, регистрирани по Търговския закон, включително и стартъп компании.

Мариета Захариева допълни, че Националният иновационен фонд е създаден през 2004 г. от Министерския съвет и са проведени седем конкурсни сесии. Успешно завършените проекти са 455 на брой.

До момента обаче не е ясно колко от финансираните предложения са намерили пазарна реализация и това е наложило промяна на правилата, по които Фондът работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
От бюджета и от данъците да се финансират стартъпи - технологични е проява на дементност. Продукта който се получава в резултат на вложените средства може да се постави в файче и да се продаде точно на другия край на земята както се казва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
A шътдауни може ли да кандидатстват?:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още