IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община ще обсъди по-високи такси за заведенията по бул. "Витоша"

Ще се анализира доколко е ефективна мярката за безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване на въздуха, съобщи Йорданка Фандъкова

11:00 | 04.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков ще преразгледа всички схеми за поставяне на заведения и съоръжения по бул. "Витоша". Ще се преразгледа и цената, която те плащат за използването на общинската територия. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV.

Тя напомни, че след реконструкцията на булеварда интересът към зоната около него е нараснал многократно. По думите ѝ обаче има и недобросъвестни търговци, които “очевидно правят нарушения”.

„През 2017 г. общината ще има много работа по завършването на редица ремонти и реконструкции на основни булеварди и улици в града. Причината – от 1 януари 2018 г. България поема ротационното председателство на Европейския съюз, а повечето събития от този шестмесечен период ще бъдат в София, съобщи столичният градоначалник. "През тази година трябва да направим пълна реконструкция на бул. "Граф Игнатиев", което включва и нови трамвайни линии. Същата процедура ще се приложи и по бул. "Дондуков". По бул. "Цар Борис III" ще пуснем високоскоростен трамвай.”

Фандъкова уточни, че в общинския съвет е внесено предложение за промяна на системата за таксуване при използване на градски транспорт. Това вече ще става на база изминато разстояние.

Столичният кмет е категорична, че отоплението на твърдо гориво е най-големият проблем за въздуха в София през зимните месеци. Доказателство според нея са най-високите нива на прахови частици, които са установени при замерване в дните след Нова година, “когато нямаше сериозен трафик в София”.

„Замърсяването е в двата квартала близо до периферните райони на София, които най-често се отопляват с твърдо гориво”, обясни тя във връзка с вчерашните данни, според които в „Павлово”, „Надежда” и „Красно село” запрашаването е било до девет пъти над нормата.

Фандъкова отговори и на въпрос, че по света има практики в особено мръсните дни градският транспорт да става безплатен.

“Има такава практика – обмисляме и тази мярка. Например за дни като вчерашния, а не днешния, защото вече няма проблем... Разбира се, трябва да направим анализи доколко тя би била ефективна, коментира Фандъкова.

Столичният кмет е на мнение, че бившият кмет на район "Младост" Цвета Авджиева не е замесена в многобройните скандали със застрояване на зелени площи в квартала, но намекна, че „със сигурност служители на общината са свързани с имотната мафия”.

„Опити за кражба на имоти не се правят за първи път. Ние имахме случаи, в които успяхме да защитим обществения интерес”, посочи Фандъкова и даде пример с парк „Възраждане”, където отново е имало реституция с подправен подпис на бивш кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
stasi666
преди 7 години
С две думи,застоихме градинките,но не сме виновни.А палатковия лагер на бул.Витоша ще си остане.И там законите няма да имат значение,както досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още