IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Турция не разреши на обвинената в тероризъм българка да напусне страната

Отхвърлена е молбата на Мира Яшар за промяна на мярката за неотклонение от "подписка" на "парична гаранция"

16:20 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Задържаната в Турция българка от кюрдски произход Мира Яшар няма да може да напусне страната. Това постанови съдът в турския град Айдън, след като отхвърли молбата за промяна на наложената й мярка за неотклонение от сегашната "подписка" на "парична гаранция".

Мира Яшар, която беше арестувана в края на юли, е обвинена в пропаганда на терористични организации. Според турските власти тя подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита".

Все още няма насрочена дата за делото, съобщават за БНР от Министерството на външните работи.

Получено е съобщение, с което Първи наказателен съд в Айдън я задължава два пъти в седмицата – в понеделник и в петък, да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района по местоживеене. В съответствие със съдебната процедура Яшар е упълномощила адвоката си за запознаване с внесения от прокуратурата обвинителен акт. 

Мира бе задържана в края на юли в турския курорт Дидим заедно с приятеля си – британецът Джоузеф Робинсън. Двамата се познават от фейсбук група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу "Ислямска държава" в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно бе освободена без да й бъде повдигнато обвинение.

Българските дипломатически представителства в Турция следят развитието на процеса и са готови да окажат необходимата помощ, съобщи МВнР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още