IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристически инспекторат ще следи качеството на услугите в туризма

Основна цел е превръщането на България в туристическа дестинация от по-висок клас, заяви министърът на туризма

16:54 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туристически инспекторат ще следи за качеството на предлаганите туристически услуги. Това потвърди пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Агенция „Фокус“. Ангелкова отговаря на депутатски въпроси в Комисията по икономическа политика и туризъм.

Относно идеята за туристически инспекторат Ангелкова обясни, че Комисията за защита на потребителите ще изпълнява потребителската защита, а инспекторатът ще контролира всички дейности, свързани с категоризацията, прекатегоризацията и проверките на място на обектите. 

“Изчистват се правомощията - КЗП отговаря само за защитата на потребителите, а туристическият инспекторат ще отговаря стриктно за контрола”, обясни министърът.

По думите й туристическият инспекторат ще осъществява контролната дейност, за да са уверени всички, че услугите, които се предлагат, съответстват на закона и са качествени.

По време на заседанието на Комисията министърът посочи, че основната цел, която си поставя, е превръщането на България в туристическа дестинация от по-висок клас.

„Хубавото е, че нашата страна има огромен потенциал да развива всички видове туризъм“, каза тя.

По думите й основен фокус в работата на Министерството на туризма тази година е продължаването на рекламирането на културно-историчеките дестинации, които са били начертани в предишния мандат. Тя поясни, че се цели и формирането на по-големи приходи от туризъм и припомни, че за миналата година страната е постигнала своеобразен рекорд в ръста на чуждестранни туристи от около 18%.

„Целта е тази година да увеличим тези резултати. Разбира се, те да се превърнат в устойчива тенденция“, допълни министърът на туризма.

В регистъра има 3500 туристически атракции, приоритет за социализация ще са посещаемите и тези, включени в туристически пакети, отбеляза още Ангелкова. В момента се прави анализ колко от тях са социализирани по оперативна програма „Регионално развитие“ и колко с бюджетни средства на държавата или общината. За нея е много важно да се изясни тяхната собственост, тъй като близо 800 от тези атракции са с неизяснена собственост.

Ангелкова посочи, че министерството ще работи за финансиране на социализацията на туристическите атракции публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още