IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС се произнесе в полза на община Пловдив за заема от ЕБВР

Областният управител Кайманканов се опита да спре решението на Общинския съвет да се тегли заем за ремонт на булеварди

17:38 | 03.12.13 г.
ВАС се произнесе в полза на община Пловдив за заема от ЕБВР

Върховният административен съд (ВАС) се е произнесъл в полза на община Пловдив по делото за заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи юристът на общината Илиян Иванов, цитиран от БТА.

Припомняме, че Общинския съвет одобри плановете на кмета Иван Тотев да се вземе заем от 30 млн. евро от ЕБВР. Средствата трябва да отидат за ремонт на инфраструктурата в града. В списъка за ремонт са булевардите „Руски“, „Коматевско шосе“, „Шести септември“ и изграждане на бул. „Северен“.

Областният управител на Пловдив Венцислав Кайманканов спря това решение, подавайки жалба в съда с мотив, че няма списък на предвидените дейности. ВАС обаче е решил, че не е в компетенциите на областната администрация да сезира съда за действия на общинските власти.

Единственият орган, който може да упражнява контрол върху подобно решение, е Сметната палата, коментира юристът на община Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев уточни още, че се очаква официалното публикуване на решението на ВАС и процедурата с ЕБВР ще продължи. Той коментира, че инфраструктурните обекти, които ще се финансират с парите от този заем, са изключително важни за пловдивчани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още