IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Воля и ДБГ: Не биваше да подкрепяме битката срещу социалния дъмпинг

Бизнесът у нас вече се произнесе по темата, обезпокоен, че ако идеите на Макрон се приемат, ще последват фалити на български фирми, припомня Веселин Марешки

17:52 | 25.08.17 г.
<p>
	Марешки:&nbsp;Бизнесът у нас вече се произнесе по темата, обезпокоен, че ако идеите на Макрон се приемат, ще последват фалити на български фирми<em>. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Марешки: Бизнесът у нас вече се произнесе по темата, обезпокоен, че ако идеите на Макрон се приемат, ще последват фалити на български фирми. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Част от опозиционните политически сили в България отправиха сериозна критика към изказаната от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по време на официалната визита на френския държавен глава Еманюел Макрон подкрепа за премахването на т. нар. "социален дъмпинг".

Не можем да решаваме вътрешни проблеми на Франция в ущърб на българския бизнес. Така лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки коментира част от решенията след визитата у нас на френския президент.

По думите му държавният глава на Франция прави тази обиколка с идеята не само да се наложи като нов лидер на Франция, но и да решава свои вътрешни проблеми.  

"Хубаво е, че ни подкрепи за Шенген, че ще ни подкрепят и по време на председателството на ЕС, но това са общи протоколни фрази", посочи Марешки, цитиран от пресцентъра на партията.

Според него истинският въпрос е т. нар. „социален дъмпинг”.

"Бизнесът у нас вече се произнесе по темата, обезпокоен, че ако идеите на Макрон се приемат, ще последват фалити на български фирми. Нашите държавни мъже, които се срещнаха с госта, бяха длъжни ясно да защитят интересите на страната", смята Марешки.

Подобна критика дойде и от страна на "Движение България на гражданите".

"Нито Борисов, нито Радев могат да поемат ангажименти за позицията на страната относно предложенията за промяна на начина на плащане на осигуровки в ЕС. Трябва национална позиция след широк обществен дебат", заяви Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на гражданите", цитиран от пресслужбата на партията.

По думите му българските фирми се конкурират със западните на база цена, а ако се увеличат осигуровките, ще се увеличат и цените, а това автоматично понижава интересът.

"Преди да се изразява държавна позиция по предлаганите от Макрон промени, правителството трябва да е чуло мнението на всички засегнати страни", коментира той.

Според Делчев предлаганите промени в командироването на работници може да се окажат първа стъпка към изравняване на осигурителните вноски в целия Европейски съюз, а „докато заплатите в България са ниски, това няма как да бъде добро”.

Българският президент Радев подчерта в изказването си по време на съвместната пресконференция по-рано днес, че страната ни е против измамите със социални осигуровки. "Трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-засилен контрол. Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт", коментира той.

Премиерът Борисов пък уточни, че подкрепата на България по тази тема се изразява в това, че тя ще се обсъди, ще се чуят всички мнения и ще се вземе решение до края на годината. Той я разделя на две - за командированите работници и за превозвачите. Борисов уточни, че има за уточняване много детайли и затова разговорите ще бъдат продължени в следващите месеци. По думите на българския премиер всички (държави от Източния блок, бел. авт.) са съгласни, че има проблем и затова промяна ще има, убеден е Борисов.

Реформата на директивата за командированите работници е едно от основните предизборни обещания на Еманюел Макрон. Във Франция и други стари членки на ЕС отдавна се шири недоволство заради наемането на работна ръка от източноевропейските нови членки при по-ниско заплащане, както и заради работата на фирми от Източна Европа, най-вече в сферата на строителството, превозите и промишлеността, които плащат заплати и осигуровки в родните си страни и така пестят допълнителни разходи.

Европейската директива за командированите работници и служители в момента позволява на фирмите да изпращат кадри в други държави членки за неопределено време. Европейската комисия (ЕК) предлага срокът да се ограничи до 24 месеца, но Франция настоява за още по-кратък срок.

В тази връзка Макрон е на обиколка из Централна и Източна Европа, като вече разговаря с политическите лидери на Австрия и Румъния и получи и тяхната подкрепа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още