IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва европейската мисия за оценка на работата на българската прокуратура

Мисията на европейските магистрати у нас беше отлагана на два пъти

10:01 | 27.06.16 г.
Започва европейската мисия за оценка на работата на българската прокуратура

Започва работата на европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура, съобщава БНР. Мисията на европейските магистрати беше отложена на два пъти.

Проверката беше поискана от българските власти след критичния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, публикуван в началото на годината. В него от Брюксел препоръчаха създаването на специализиран орган, който да се бори с корупцията, както и проверка за работата на прокуратурата.

Започващата днес мисия ще продължи пет дни и ще бъде последвана от още поне четири работни визити в следващите месеци.

Четирима магистрати от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще се запознаят с дейността на българската прокуратура.

Анализите им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината.

Днес европейските магистрати и експерти първо ще разговарят с правосъдния министър Екатерина Захариева, а по-късно ще имат среща и с ръководството на прокуратурата, начело с главния прокурор на България Сотир Цацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още