IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи искат отпадане на новите разпоредби от Кодекса за застраховане

Сертификатът "Зелена карта" и хартиеният стикер за "Гражданска отговорност" са излишни, твърди експерт

10:32 | 06.01.16 г.
Застрахователи искат отпадане на новите разпоредби от Кодекса за застраховане

Застрахователи искат още в първите работни дни на Народното събрание да се предложи да отпаднат текстове от Кодекса за застраховане, свързани със сертификата “Зелена карта“ и хартиения стикер за застраховката „Гражданска отговорност“. Това каза пред БНР Борислав Богоев, експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

По думите му в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби.

С поправки в Застрахователния кодекс в края на миналата година се повишиха лимитите за обезщетение при смърт на пътя, което на практика оскъпява полиците. За да се компенсира ръстът, депутатите приеха застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет без електронен подпис с презумпцията, че това ще съкрати разходи и застраховката ще поевтинее.

Застрахователи обаче веднага побързаха да обяснят, че след законодателните промени – полиците да се продават и през интернет, за да се спестят комисиони от брокери и посредници, цената няма да се понижи. 

Застраховката „Гражданска отговорност“ няма да поевтинее с това, че полиците могат да се продават и по интернет, твърди Богоев. Напротив, полиците ще поскъпнат, каза той и определи това решение като половинчато заради запазването на стикера. „Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи”, посочи той.

Експертът допълни, че задължителната разпоредба в Кодекса за застраховането застрахователните компании да издавати стикер „Зелена карта“ още повече затруднява фирмите.

Намаляване на цената на полицата няма да има, категоричен е експертът. И поясни, че един от факторите за това са завишените лимити за обезщетения. По думите на Богоев обаче полицата ще се оскъпи и заради нуждата от обработка на хартиените стикери и задължителното издаване на зелената карта.

Според него няма смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“, тъй като 95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз, а сертификатът е необходим, когато автомобилът напуска територията на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още