IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Гражданска отговорност" ще се издава онлайн и без електронен подпис

Засега стикерът остава задължителен, решиха депутатите в икономическа комисия при второ четене на Кодекса за застраховането

17:21 | 08.12.15 г.
"Гражданска отговорност" ще се издава онлайн и без електронен подпис

Застраховка „Гражданска отговорност” ще може да се сключва онлайн и без електронен подпис. Това решиха днес депутатите на второ четене на текст от новия Кодекс за застраховане в икономическата комисия на парламента.

Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала, съобщава БНР.

От догодина застраховките не само ще се сключват по електронен път, но и без да е необходимо наличието на електронен подпис.

Стикерът, който удостоверява задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите, остава с намерението от 2017 година евентуално и той да отпадне. Дотогава стикерът и полицата при онлайн застраховането ще се изпращат с куриер.

Депутатите запазиха и възможността потребителите да избират дали да застраховат чрез брокер, онлайн или на място в офиса на застраховател. С друга поправка в застрахователния кодекс се въвежда санкция от 400 лева за физическите лица при липсата на "Гражданска отговорност".

Припомняме, че от ГЕРБ заявиха подкрепа от догодина да бъде ползвано онлайн застраховане за "Гражданска отговорност" и "Каско", без да е нужен електронен подпис. Направена по този начин, интернет застраховката ще съкрати разходите на застрахователите, а оттам се очаква да намалее и цената на "Гражданска отговорност" и на "Каско", мотивираха се управляващите.

„Съмнявам се, че цената на застраховка "Гражданска отговорност" ще поевтинее, защото се въвеждат по-високи лимити на обезщетение с Кодекса“, каза Владимир Тодоров от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадали при катастрофи пред БНР в коментар на приетите днес промени.

Според него облекчението ще е спестяването на усилието за ходене до компанията. „Но ако клиентът реши да прави разсрочено плащане, може и да се повиши цената, защото ще има разходи за куриера, които са за сметка на клиента“, отбеляза Тодоров.

Той определи като ненужен стикерът, удостоверяващ задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите.

„Ние поискахме отвод на председателя на икономическата комисия, който е в икономически отношения с печатницата, печатала въпросните зелени стикери. От 3 години наличието на гражданска отговорност или липсата ѝ се удостоверява през регистрационния номер, а не през стикера. От 3 години насам стикерът няма абсолютно никаква роля, така че той е ненужен“, коментира Тодоров.

По думите му не повече от 10-15% ще използват онлайн застраховането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още