IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият подход към бизнеса в Пловдив

Това е единственият град в България, който ежегодно прави проучвания на бизнес средата в региона в 2 направления – производство и IT

14:55 | 17.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Тотев: През миналата година отчетохме ръст от 12-15 % в туризма, а за 2015 очакваме той да бъде 20%. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Тотев: През миналата година отчетохме ръст от 12-15 % в туризма, а за 2015 очакваме той да бъде 20%. Снимка: Личен архив

Инж. Тотев, защо Пловдив е атрактивна дестинация за инвестиции?

Пловдив притежава всички необходими благоприятни дадености за развитие на бизнес – прекрасно местоположение, много добра логистична обвързаност, наличие на човешки потенциал и образователна инфраструктура, добре работеща и приветлива към бизнеса администрация. Уникалното съчетание на всички тези условия безспорно превръщат града в едно от най-предпочитаните места за инвестиции в България, а потенциалът на региона тепърва предстои да се разгърне.

Какви усилия полага общината за привличане на нови инвеститори?

Администрацията на града е изключително фокусирана върху бизнеса. Това е единственият град в България, който ежегодно прави проучвания на бизнес средата в региона в две направления – производство и IT. Всяка година издаваме каталог с актуализирани данни за бизнес климата, развитието на местната икономика, пазара на труда и др.

Цялата тази информация е безплатна за всеки инвеститор и му спестява между два и три месеца проучвания и разходи в размер на между 4 и 6 хиляди евро. Ангажираността на общината се проявява и в създаването на звено „Развитие”, което оказва пълна индивидуална подкрепа на всеки бъдещ и настоящ инвеститор в района. 



Каква по-конкретно е ролята на отдел "Развитие"?

Със създаването на отдел „Развитие” преди четири години Пловдив ясно показа едно качествено ново отношение на общинската администрация към бизнеса. Чрез това общинско звено успяваме да идентифицираме основните трудности, с които се сблъсква всеки един инвеститор в България и предприемаме необходимите действия за тяхното минимализиране.

Отдел „Развитие” улеснява дългия административен процес, помагайки на всеки един инвеститор още в самото начало - от идеята му да стъпи в Пловдив, през целия път на реализирането й, до самото функциониране на отделните компании. Звеното оказва подкрепа в контактите с трети институции и в процеса на подбор на персонал, както и съдейства за популяризиране на конкретната инвестиция и други предимства, които общината може да даде при всеки частен случай.

Всички тези усилия по какъв начин се отразяват на качеството на живот в града и какви са преките ползи за жителите му?

Инвестициите на Община Пловдив в публични проекти, съчетано с частните инвестиции, превръщат Пловдив в едно прекрасно място за живот. Икономическият подем в региона се отразява благоприятно за намаляване на безработицата, привличането на нови хора в града и задържането на местното население, а мащабните инвестиции в инфраструктурата, опазването на културно-историческото наследство, археологическите разкопки и модернизирането на централна градска част привличат все повече български и чуждестранни туристи.

През миналата година отчетохме ръст от 12-15 % в туризма, а за 2015 очакваме той да бъде 20%. Прогнозите ни са, че този ръст ще продължи да расте и в следващите години, особено предвид спечелването на престижната титла Европейска столица на културата за 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още