IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на "интернет на нещата" ще нарасне до 1,3 трлн. долара през 2020 г.

Големите победители от тази технология ще са гласовите асистенти, убеден е технологичният блогър Етиен Янев

09:39 | 26.02.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

"Интернет на нещата" (на английски: Internet of Things, IoT) е една от основните тенденции, които ще променят почти всички индустрии през следващите няколко години. Около тази теза се обединиха гостите в последното издание на седмичното технологично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria – технологичният блогър и PR експерт Етиен Янев и Нели Вачева, кънтри мениджър на IDC за България.

IoT (концепция за компютърна мрежа от физически обекти - устройства, превозни средства, сгради и други предмети и вещи, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда) се възприема вече като стратегически приоритет за 56% от интервюираните мениджъри в глобално изследване на IDC сред 4500 големи компании, поясни Вачева. А 21% от запитаните мениджъри смятат, че това ще повлияе силно на бизнес моделите им.

„Това е и причината технологиите зад IoT да обещават изключителен ръст – от 625 млрд. долара през 2015 г. до 1,3 трлн. долара през 2020 г. Същевременно свързаните устройства ще се увеличат от 12,1 млрд. до 30 млрд. през 2020 г.“, добави Вачева.

Големите компании от САЩ и Азия ще бъдат водещи платформи на тази технология, поясни от своя страна Янев. Той припомни, че Samsung вече обяви, че ще инвестира над 1 млрд. долара в подобна технолгия – най-вече в стартъпи. Google от своя страна влезе в остра битка с Amazon с устройствата им за умни домове. 

Защо обаче фирмите биха използвали такава технология? Към днешна дата една от причините за използване им е намаляване на цикъла на достигане на пазара, което е ключово предимство. Друга основна причина е повишаването на продуктивността и автоматизацията на работните места, става ясно още от проучването на IDC.

В Централна и Източна Европа IoT технологиите най-много се използват за следене на товари, оптимизация на производството, управление на активи, на умни мрежи, свързани устройства, умни сгради и умни градове. „Очакваме масово да навлязат умните домове, но те използват по-евтини технологии и обемът на пазара е по-малък“, добави Нели Вачева.

Според Янев от тази тенденция ще се възползват всички индустрии, като потреблението се увеличава със стремителни темпове, а Amazon например вече продава устройствата си за гласови команди в Европа – във Великобритания.

Янев очерта един изключително успешен тренд в IoT - гласовите асистенти. По думите му потребителите все по-често предпочитат да търсят информация, резултати и да задават команди с гласовете си. Големите играчи тук са Amazon и Google. Според него тук ще се очертае интересна тенденция, според която търсенето в бъдеще няма да ни предоставя няколко резултата, а само един, което отваря много въпроси.

Самите асистенти по думите му вече се отделят и от мобилните телефони - в отделни устройства, които може да поставяме в домовете си. 

Тези и други аспекти от „Интернет на нещата“ ще бъдат тема и на предстоящата конференция IDC IOT Forum 2017, която ще се проведе на 23 март.

Какви са заплахите за сигурността на данните и за работните места и какво значи тази технология за Индустрията 4.0 – вижте във видеото:

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
"пробив какъвто примерно бяха самртфоните :"Пробив във какво- OS ,mikroeletronika,процесори или пробив в джобовете на балъците.Бяха хвърлени трилини в област незначима за развитието на цивилизацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
много сте прав. Живея, за да живея, а не да съм полезен. Полезността - първа крачка към пасивирането но личността и превръщането и в отровна слуз.И не, нема да има начин да се изключи! Щот така се нарушава МОНОТОННОСТТА И МОЖЕ И У ДРУГИ ДА СЕ ПОЯВИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ, ЧРЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ НА ИЗКЛЮЧЕНИА СУБЕКТ......сичките чипирани, интернетни, поуезни? нема ме там. Приатен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ПОРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
само автономния автомобил (управляването му) можеш да го броиш към интернет на нещата, но и това за мен е естественото развитие на технологиите, а не е някакъв пробив какъвто примерно бяха самртфоните :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
нещата дето си написал не са интернет на нещата ... unattended магазин не е Интернет на нещата :) то от 15 години има такива бензиностанции, че даже има и една тук в Младост.Мерцедес чакай да ти направи доставка с дронове, пък и да ти го направи, къде има интернет в тая работа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ВЕРНО ЛИ ТВА?ИНТЕРНЕТЪТ НА НЕЩАТА Е СЛЕДНОТО: да ти земат куп пари за неща, които можеш да вършиш и сам, плюс да ти начисълт върху тех проценти за псевдоуслуги. Ше проработи, само ако от консуматори, биомасата се превърне в търкаляща се в хола топка лой. И ЗА СЪГАЛЕНИЕ НА ИНТЕНЕТОНЕЩАТАКРИЕТЪРИТЕ, МАСАТА ОТ ХОРАТА НЕМА ДА ИМАТ НЕ САМО ЖЕЛАНИЕ НО И ПАРИ да купуват и ползват техните хрумки. Караш си мерцедесъ и ако ти каже, че требва да смениш трансмисиа, плюс че те закара доброзорно в най-близкиа сервиз - ше може ли така, питам ас, да ти плати и сметката НАКРАЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Stefan_90
преди 7 години
Интернет на нещата ще бъде много повече от управление на домакински уреди. То ще промени изцяло услугите, които получаваме, а и начина чрез който компаниите ще достигат до нас. За пример е магазинът Amazon Go, в който няма касиери, всичко става виртуално - взимаш стоката и напускаш. Mercedes ще прави доставки чрез дронове. А представи си, че автомобилът ти подава сигнал за повредена част и директно получаваш данни за най-близкия сервиз. И изобщо много машини ще заменят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
технологичният блогър и PR експерт Етиен Янев и *** Вачева, кънтри мениджър на IDC за България.------------------------и без повече коментар за експеритзата им... къв дял. кви 5 лева ... това все едно да кажете че едно време като са махали релетата и са ги замествали с по модерни тъч бутони, че имало тъч бутон дял или подобен измилен термин :)Това просто е следващия начин за управление на уредите и до там ... дял нема, който му е време да си купи нов климатик или хладилник, той ще си купи и естествено че ще избере по модерната технология ... писна ми от чешачи на езици и псевдо експери по всички медии !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още