IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНР и "Музикаутор" постигнаха споразумение

От днес в ефира на националното радио отново звучи музика от репертоара на сдружението за колективно управление на авторски права

16:59 | 24.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес в ефира на Българското национално радио (БНР) отново ще звучи музика от репертоара на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“, съобщиха от радиото. 

След направени отстъпки и от двете страни предстои сключване на договор между БНР и „Музикаутор“.

Заради наложена забрана от страна на „Музикаутор“ от началото на годината националното радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори – класическа, джаз и фолклорна музика с погасени авторски права по давност. Някои изпълнители пък предоставиха творчеството си на БНР за безплатно ползване, докато тече спорът със сдружението. 

Спорът между двете страни беше за дължимата такса. „Музикаутор“ поиска тройно увеличение на сумата, дължима от радиото, докато медията предложи 20% увеличение заради непроменения размер на субсидията за тази година.

От БНР посочват днес, че решението на Управителния съвет на радиото за сключване на договор е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации.

От радиото аргументират сключването на договора и с ангажимента си като обществена медия да предлагат на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория.

БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за неправомерните действия на „Музикаутор“. От общественото радио изтъкват още, че ще участват активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейските директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още