IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците оказват най-голям натиск върху свободата на словото на българските медии

Според нов доклад над 42% от журналистите оценяват свободата на словото в България като "лоша"

14:40 | 17.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Политиците тази година изместиха от първото място икономическите субекти и рекламните отдели на медиите, които обикновено налагат някакъв натиск върху медийното съдържание.

Това е един от основните изводи от четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, осъществено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България). Тази година проучването е под мотото „Журналистика без натиск 4.0“, което освен общото изследване за свобода, рамкира различни проблемни сфери, като условия на труд, вътрешен и външен натиск в редакциите, ефектите от него, както и самооценка на журналистите за медийната сфера.

През 2017 г. поради едни или други фактори има влошаващо се усещане за свобода, т.е. има някакво усещане за несвобода, коментира Илия Вълков, журналист и член на АЕЖ-България, което е и автор на доклада. „Макар че през 2015 г. имаше по-добри показатели в тази графа, 2017 г. има относителен застой или се дава по-високи оценки за усещането на несвобода“.

В допитването 42,4% от журналистите оценяват свободата на словото в България като „лоша“, 27,8% дават оценка „много лоша“, „задоволителна“ се оценява от 25,3%, а „добра“ - от едва 4,5%. Спрямо изследването от 2015 г. тази година общата оценка за свободата на словото е с негативна промяна.

За разлика от 2015 г., през 2017 г. надделяват отрицателните отговори на хора, които казват, че не са били обект на неправомерен натиск. Много по-често журналистите в анкетата дават по-високи показатели на въпроса дали са наблюдавали неправомерен натиск върху свой колега.

Според резултатите общото усещане за влияние отвън или върху работата е относително непроменено за последните две години – двама от всеки трима от участниците в анкетата заявяват, че знаят за случаи на оказван натиск върху техен колега. В същото време 92% вярват, че намесата върху работата на журналистите е често срещано явление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Платената журналистика си търси оправдание че я натискали ...хахахаха , натискат ви с пачката , толкоз глупости изписвате , да ви съжали човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Оплачете се на бежанците! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
BezEmotsia
преди 6 години
ЖУРНАЛИСТИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗМЕСТАТ ПРИЧИНАТА ЗА НИСКИЯ СИ АВТОРИТЕТ В ОБЩЕСТВОТО. ВСЪЩНОСТ, ТЯХНАТА ГИЛДИЯ НОСИ НАЙ-ГОЛЯМА ВИНА ЗА ТОВА, ТЕ СА СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЦЕНЗУР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Добре дошли в страната на суд-жу-ка и тик-ве-ника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още