IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФИЕК: Няма нормално функциониращ свободен енергиен пазар

Увеличението на цената на електроенергията на свободния пазар се наблюдава в целия регион, посочиха от КЕВР

15:57 | 13.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Свободният енергиен пазар у нас не функционира нормално, смятат в Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Позицията на институцията беше изказана от председателя на УС на институцията Константин Стаменов по време на обществено обсъждане на новите цени на тока от 1 юли, което се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според наблюденията на бизнеса цената на електроенергията на свободния пазар се повишава с 15%, а товарът не е променен - няма свръхпотребление, нито ръст на износа, тоест липсват обективни причини за поскъпването на тока. През тази пролет е липсвало и традиционното за сезона намаление на цената, което е свързано с по-активната работа на водните централи заради снеготопенето.

Като аргумент в полза на тезата за неработещия свободен пазар Стаменов посочи още, че цената на свободния пазар е "една и съща 365 дни в годината" и липсва нощна тарифа. Цената не се влияе и от обемите купувана електроенергия. 

От БФИЕК посочиха още, че 40 хил. компании у нас купуват електроенергия на свободния пазар у нас.

Експертът от КЕВР Пламен Младеновски беше категоричен, че повишението е нормално, защото България не е изолиран пазар - в целия регион цената на електроенергията се повишава. На борсата пък има търгувани количества нощна енергия, категоричен беше той. По отношение за липсата на отстъпки за количества, Младеновски призна, че е аномалия, но тя е характерна за преходен период, в който се намира нашият пазар. 

В своето становище пред енергийния регулатор ръководителят на Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) Диан Червенкондев отчете, че за годините, в които институцията съществува, са набрани 733 млн. лева. Тези средства са отишли за компенсиране на разходите на Националната електрическа компания (НЕК) за компенсиране на преференциалните цени.

От "Асоциация свободен енергиен пазар" (АСЕП) изказаха в становище, че регулаторът намалява цената на малките компании на регулирания пазар. Според организацията по този начин се спира развитието на свободния пазар. 

Граждански организации поискаха отлагане на ценовото решение за новия регулаторен период, защото ситуацията в енергетиката е "драматична". От КТ "Подкрепа" също посочиха, че има големи дисбаланси в енергетиката. Александър Загоров от синдикалната организация коментира, че е време за промяна, а инициативата за това трябва да дойде от КЕВР.

Регулаторът ще вземе своето решение за цените на тока на регулирания пазар през следващата регулаторна година, започваща от 1 юли, на закрито заседание, насрочено за 30 юни. Според първоначалните сметки на работната група на КЕВР цената за битовите потребители ще бъде повишена с около 1,3%.

За потребителите на ЧЕЗ България увеличението ще е най-голямо - в рамките на почти 2 на сто. За EVN България повишението е в рамките на 1,5%, а за Енерго-Про - от 0,22 на сто. По време на откритото заседание преди седмица от енергийните дружества възразиха срещу решението, посочвайки, че регулаторът не признава разходи, като например за енергийна ефективност, и възразиха срещу увеличаването на цената за технологични разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Според наблюденията на бизнеса цената на електроенергията на свободния пазар се повишава с 15% ... Като го освободим пазарът съвсем, тогава ще стане интересно. Само дано пенсионерите продължат да се топлят на дърва и въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още