IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилища в спа курортите – продават се или най-евтините, или най-скъпите

Интересът обаче рязко е паднал, като най-ниските оферти са между 300 и 400 евро на кв. м

08:15 | 27.05.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Жилища в спа курортите – продават се или най-евтините, или най-скъпите

От: Василина Христоскова

Понижен или дори никакъв интерес към покупка на жилищен имот в балнеологични курорти в страната отчитат брокери с поглед върху някои спа дестинации у нас. Продажбите са редки, но ако все пак има такива, те са или за най-евтините, или за най-скъпите имоти, коментираха пред Investor.bg брокерите. Сред подбудите за покупка равно значение имат желанието за собствено ползване и намерението за отдаване под наем.

Желаещите да купят жилище в спа курорт като Велинград окончателно изчезват преди една година, споделят от Инвеста Имоти, които имат наблюдения върху офертите в града. По думите им предлаганите цени там започват от 390 евро на кв. м, но дори при такива нива, „близки до себестойността на имота”, продажбите не се активизират.

Повратният момент за жилищния пазар в Сапарева баня също настъпва преди една година, смятат от агенция Валенси. Дотогава редица големи инвеститори са купували терени с цел да строят жилищни комплекси. Към момента много от тях забавят развитието на проектите си, а други даже ги предлагат за продажба. Липсата на купувачи определя двоен, дори троен спад на цените в региона, като текущите предложения започват от 300 евро на кв. м.

Засега няма признаци за предстоящо подобряване на пазара в курорта, смятат от агенцията. Проблем според тях е слабата реклама на града, който въпреки близостта си до Седемте рилски езера, все още не може да се мери по популярност с Велинград.

Фактор, който би оказал влияние върху цените на имотите според агенцията, е завършването на проекта за голям аквапарк във формата на кристал в Сапарева баня. От Гастхаус ООД, компанията инвеститор в проекта, заявиха, че им предстоят преговори за финансиране с австрийска банка и се очаква аквапаркът да бъде завършен до три години.

Понижен интерес към покупка на жилищни имоти отчитат и в Сандански. Дори и по-малко отпреди, все пак има случаи на сключвани сделки, коментират от Давидов и Боев Пропърти. Основни клиенти според тях са руснаците с по-слабо участие на гърци и местни жители.

Най-често се търсят студия и апартаменти с до две стаи. Най-евтините предложения на пазара в града са за 400 евро на кв. м, а най-скъпите за 1100 евро на кв. м. Има и единични оферти за 1500 евро на кв. м, но според компанията това са случаи на вторични продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 0
slavkovrr
преди 13 години
Не 300лв,а 200 лв трябва да станат ,за да купи някой нещо!Сапарева баня си е едно голямо село,какъв курорт,какъв аква парк,какви финансирания от банки???То банката ,ако е ходила там,ще разбере ,че този кредит е невъзвращаем!Кой ще ходи там и колко лище му е входа?Колкото се напълниха хотелите на Паничище,щото направиха лифт до езерата!!!Просто там кмета си прави далавери и това е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
toto
преди 13 години
абе - нямало купувачи... те и бананите на 5 лв. не се купуват. Ама на 0.50 лв. в Кауфланд ще се избият пенсионерите за тях .... така че да свалят и да не се ослушват! Иначи и лев няма да влезе в празните им каси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
QuasiInvestor
преди 13 години
Когато станат по 300 лева/м2, пак да се обадят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още