IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: 4 транзакции за 200 млн. евро формират отрицателните ПЧИ до март

Преговаряме за две инвестиции в индустрията за съответно 30 и 15 млн. евро, сподели министърът

13:12 | 04.06.10 г. 3
Трайков: 4 транзакции за 200 млн. евро формират отрицателните ПЧИ до март

Намаляването на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първото тримесечие на 2010 г. се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни.

Това заяви в минутите за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За първото тримесечие на 2010 г. БНБ отчита намаляване на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. Министърът отговори на въпрос на депутата Петър Димитров за ситуацията с чуждите инвестиции в страната.

През януари преките чуждестранни инвестиции се увеличават с 53 млн. евро, през февруари - с 94 млн. евро, а през март по предварителни данни те са на минус 170 млн. евро. Предварителните данни и за февруари бяха отрицателни, но ревизията ги повиши значително.

Данните на централната банка не показват важни тенденции. Всъщност броят на чуждите физически и юридически лица, които инвестират у нас, се увеличава, посочи Трайков. Расте броят на фирмите, които инвестират в дялов капитал у нас, добави министърът.

В разговори с представители на фирмите, направили тези четири транзакции, в МИЕТ са получили уверение, че тези трансфери са нормална търговска практика и не означават спад на доверието в българската икономика.

Не са били коментирани данните на НСИ, според които преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор за първото тримесечие на 2010 г. са 513 млн. евро. След като общо те намаляват с 22 млн. евро., се налага изводът, че от финансовите предприятия са изтеглени инвестиции за 535 млн. евро през тримесечието.

Този извод се потвърждава от информацията на БНБ, че външният дълг на банките намалява с 504,9 млн. евро за първите 3 месеца на 2010 г.

За първото тримесечие на тази година повече от три пъти се увеличават чуждите физически лица, които са инвестирали у нас.

Техните инвестиции са се увеличили от 2 млн. евро до 80 млн. евро през март, допълни Трайков. Спад на инвестиции през 2009 г. има не само у нас, но и в целия свят, отбеляза министърът. Той посочи, че тази година тази тенденция за България може да бъде пречупена.

Трайков допълни, че е преговарял с представители на две чужди фирми, една от които планира да инвестира 30 млн. евро, а другата ще вложи в проект "на зелено" 15 млн. евро. Двете инвестиции са в индустрията.

Според Петър Димитров, актуализацията на бюджета ще срине допълнително рейтинга на България. Бившият икономически министър добави, че във вестник "Файненшъл Таймс" има статия за конфликт между премиера Бойко Борисов и чужди инвеститори като "Сименс" и мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества. Всяко брутално говорене само прогонва инвеститори от България, коментира Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Страхът от административния и полицейски произвол е голям! това е положението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
vakh
преди 13 години
Е хайде сега, нямало какво да правят. Що не кредитират на по ниски лихви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Вижда се ясно в данните, Населението спестява 2.9 млрд. лв. за годинаhttp://***.investor.bg/news/article/100447/333.htmlОт началото на 2010 г. (до март) външните задължения на банките намаляват с 504.9 млн. евро.http://***.investor.bg/news/article/100242/333.htmlНамалението на ПЧИ е защото банките майки няма какво да правят с парите си тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още