IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещано: Унгария ще спира банките да прехвърлят на клиентите нов данък

По-рано тази седмица унгарското правителство представи план, според който се предвижда печалбата на банките да се обложи със специален допълнителен данък

18:00 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обещано: Унгария ще спира банките да прехвърлят на клиентите нов данък

Унгарското правителство ще направи необходимите законодателни промени, за да не могат банките да прехвърлят на потребителите тежестта от увеличените банкови данъци, е заявил Петер Сиярто, говорител на премиера Виктор Орбан, предаде Portfolio.hu.

По-рано тази седмица Орбан представи план за действие, съставен от 29 точки, от който стана ясно, че се планира да се обложи със специален допълнителен данък печалбата на банките. От тази мярка се предвижда да се генерират 200 млрд. форинта (713 млн. евро).

Унгарската банкова асоциация и правителството са започнали разговори по детайлите на новия банков данък, като се очаква споразумение да бъде постигнато в рамките на две седмици, обяви в четвъртък председателят на асоциацията Томаш Ердеи.

От изказването му не е станало ясно дали двете страни обсъждат евентуален таван за лихвите по кредитите.

Два дни преди това Ердеи е коментирал, че планираният данък е огромен и може значително да затрудни ситуацията, в която се намират банките, както и да засегне капиталовите им позиции. За някои банки данъкът може да доведе до загуба за тази година, е посочил той.

Той е предупредил още, че въвеждането на данъка ще намали кредитната дейност, което пък допълнително ще затегне възможностите за получаване на заем и ще оскъпи кредитите. Така данъкът ще навреди не само на банките, но и на реалната икономика, е подчертал Ердеи.

Федерико Гизони, ръководител на бизнеса на UniCredit за развиващите се страни в Европа, е посочил, че от UniCredit „не са доволни" от данъка. Банката, която е вторият по големина кредитор в Унгария, ще прехвърли на клиентите си поне част от тежестта на новото данъчно бреме, е заявил той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още