IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият песимизъм е причина за покупки? Едва ли

Главният анализатор на BNP Paribas смята, че е наивно силните мечи настроения да се използват като сигнал за влизане на пазара

10:48 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Големият песимизъм е причина за покупки? Едва ли

През последните седмици видяхме много негативни изказвания, които показаха силен отрицателен сентимент на финансовите пазари и мнозина стратези и анализатори побързаха да посочат това като подходящ момент за влизане на пазара. Не на такова мнение обаче е главният анализатор на BNP Paribas Филип Гийзелс, предава CNBC.

Много инвеститори са пропуснали ралито, което започна през 2009 година, тъй като тогава не са успели да открият причина за влизане на пазара. В настоящата ситуация в сходно положение могат да се окажат онези, които се опитват да влязат на пазара, тъй като факторите вече са се обърнали в обратна посока, предупреждава Гийзелс.

„Със сигурност сега има повече мечки отпреди два месеца. Въпреки това обаче не бива да се забравя това, че ралито от март миналата година бе най-критикуваното, оспорвано и неоценено рали в историята”, посочва той.

„В края на 2008 и началото на 2009 година започнахме да говорим за позициониране в очакване на експлозивно рали. Когато през март то започна, доста малко хора се бяха качили на борда. Фонд мениджърите бяха подценили акциите и бяха принудени да гонят пазара в опитите си да купят по време на корекция, каквато така и не дойде”, разказва Гийзелс.

Единственият момент, когато видяхме прекалено много бикове, бе в края на април 2010 година. „Тогава пазарният ръст окончателно капитулира след най-дългата позитивна серия от 1986 година насам, която бе постигната с минимална волатилност”, посочва анализаторът на BNP Paribas.

„Търговията по алгоритъм със сигурност изигра роля. Хората продължиха да купуват, използвайки възходящата инерция с близки стопове. Когато неизбежната корекция започна, бяха удряни стоп след стоп и така се получи мини срив”, смята Гийзелс.

Според него последните 20 дни преди обръщането на пазара са били „вероятно единственият момент от цялото рали, в което е имало много и дори може би прекалено много бикове”.

Гийзелс смята, че в момента вече се наблюдава мечи пазар и не е подходящо да се правят покупки.

„Ако сравним оценките цена/печалба на акция с близкото минало, пазарите изглеждат атрактивни. Когато обаче се вгледаме в историята на борсовия пазар, виждаме, че пазарните оценки следват смяната на икономическата ситуация. P/E от 15 например може да се запази и за 15 години, след което да падне до 8 и да остане там за още 15 години”, посочва анализаторът.

„За съжаление никога не се знае в каква икономическа среда се инвестира. Ако пък хората се насочат към инвестиране чрез сравняване на доходността по облигациите с печалбите на компаниите – аргумент, който несъмнено би насърчил покупките в този момент, бих посъветвал да погледнат този показател за Япония през последните 20 години”.

Когато инвеститорите започнат да мразят акциите, може би е време да започнем да е оглеждаме за пазарни дъна, но все още е рано за това. „Има реални шансове да се окаже, че възходът от последните дни е просто подскок преди по-сериозен спад в негативна посока”, завършва Гийзелс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още