IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae и Freddie Mac слизат от Нюйоркската фондова борса

Двата ипотечни кредитора вече не отговарят на критериите за листване на фондовата борса

18:33 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fannie Mae и Freddie Mac слизат от Нюйоркската фондова борса

Fannie Mae и Freddie Mac, двата най-големи правителствено-спонсорирани ипотечни кредитора в САЩ, ще трябва да свалят своите акции от Нюйоркската фондова борса, след като цената им падна под минималните изисквания на фондовата борса, предаде Ройтерс.

Компаниите, които бяха национализирани от щатското правителство през септември 2008 г., вече не отговарят на критериите за листване на Нюйоркската фондова борса, и поради това акциите им скоро ще се търгуват на извънборсовия пазар.

Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ (FHFA) е препоръчала на двата ипотечни кредитора да свалят от всички регулирани пазари на ценни книжа своите обикновени и привилегировани акции. От агенцията уточняват, че препоръката не се дължи на резултатите от дейността на двете дружества или на очакванията за бъдещото им представяне, а на нарушените критерии на Нюйоркската фондова борса.

Цената на обикновените акции на Fannie Mae и Freddie Mac кръжи около минимума от 1 долар, определен от борсата, през последните 30 търговски сесии. Тя е била близо до това ниво през по-голямата част от периода, след като щатското правителство придоби контрол над тях през септември 2008 г.

Според FHFA доброволното отписване на Fannie Mae и Freddie Mac е най-доброто решение за тях, което се вписва в целите на национализирането им, защото ще подпомогне съхраняването на техните активи.

Акциите на Fannie Mae се разменят срещу 70 цента в сутрешната търговия днес, а тези на Freddie Mac – срещу 1 долар. Извънборсовата търговия с тях се очаква да започне около 8 юли.

Двата ипотечни кредитора получиха над 145 млрд. долара държавна помощ заради ипотечната криза от 2008 г. и имат отворена кредитна линия с финансовото министерство на САЩ до 2012 г.

Правителството на САЩ разчита силно на двете ипотечни компании да спомогнат за стабилизирането на жилищния пазар в САЩ след най-тежката му криза от Великата депресия насам. Рекордното нарастване на просрочените ипотечни заеми обаче, както и на принудителните отнемания на жилища, стопиха силно капитала на двете дружества, което причини тяхната национализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още