IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors влага 3,3 млрд. евро в преструктурирането на Opel

Щатската компания оттегли исканията си за помощ от европейските страни за спасяването на европейските си марки

10:32 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors влага 3,3 млрд. евро в преструктурирането на Opel

Щатската автомобилна компания General Motors смени курса на своята политика относно притежаваната от нея марка Opel, като обяви, че няма да търси държавна помощ за преструктуриране на своите единици Opel и Vauxhall.

Вместо това General Motors ще вложи собствени пари в несигурния план за съживяването на двете марки, предаде Wall Street Journal.

За тази цел щатският автомобилопроизводител ще изтегли 3,3 млрд. евро от своите глобални операции и с тях ще покрие предварително планираните разходи около съкращенията на работни места, закриването на един завод и разработването на нови модели, които да сложат край на годините на загуба за General Motors в Европа.

Компанията първоначално обяви, че ще вложи 1,9 млрд. евро, като разчиташе останалите средства да се набавят от немското и британското правителство.

През миналата седмица обаче немското правителство отказа да предостави финансова помощ на General Motors, а британското правителство обяви вчера, че ще преразгледа планираната помощ за спасяването на Vauxhall.

В резултат на това General Motors обяви, че оттегля исканията си за помощ от европейските страни въпреки желанието на Испания и някои провинции в Германия да предложат финансиране.

Решението на компанията е свързано със значителен риск според анализатори, след като General Motors похарчи значителни средства, за да превърне дейността си в Европа в печеливша, но безрезултатно.

Откакто General Motor се преструктурира и излезе от фалит през миналата година, дейността й в Европа е генерирала загуби за 1,3 млрд. евро. Европа е единственият губещ за компанията регион през първите три месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още