IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

Харченето на средства за АЕЦ Белене е ограничено до минимум, докато финансовата структура на проекта не е ясна, каза министър Трайчо Трайков

16:53 | 18.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене

Продължава търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене, стана ясно от изказване на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той посочи, че целта е да се намери качествен инвеститор, който да се ангажира с рисковете и ползите от проекта съобразно участието си в акционерния капитал.

„Предприели сме необходимите стъпки в това отношение, в следващите дни престои подаването на окончателните технически и финансови оферти за стигналите до „късата листа“ кандидати за консултант“, каза Трайков, подчертавайки отново, че в проекта няма да се ангажират публични средства.

Министър Трайков коментира, че през последните месеци има неофициални разговори с потенциални инвеститори в АЕЦ Белене, но те са необвързващи. Той подкрепи думите си със случилото се със спечелилия конкурса за стратегически инвеститор RWE, тъй като впоследствие компанията се отказа от проекта.

„Дори RWE, които формално бяха поели ангажимент, но не го бяха защитили финансово, т.е. не бяха обвързани финансово да го спазват, в крайна сметка промениха решението си. Това стана, когато не се случиха ключови събития по въпроса, които бяха визирани в подписания меморандум, а именно намирането на 5 млрд. евро от страна на държавата за нейния дял от 51% и сключване на окончателен договор с „Атомстройекспорт“. Това са основните причини за начина, по който напоследък се развива проекта“, обобщи министъра.

Той допълни, че сега на практика е ограничено до минимум харченето на средства за АЕЦ Белене, докато финансовата структура на проекта не е ясна. „Тази теза сме споделили с руските си партньори преди месеци и тя е приета“, каза още Трайков.

Относно варианта за строителство на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, Трайков посочи, че този проект е независими от АЕЦ Белене. „На площадката на АЕЦ Козлодуй има всички предпоставки и възможности и е оправдано да се реализират нови мощности. Тази опция е отворена, и, когато съответните обстоятелства са налице, ще бъде разгледана много сериозно“, заяви министърът.

По думите му все пак първо трябва да се реши въпросът със строителството на АЕЦ Белене, защото там вече са вложени 1-2 млрд. евро.

Относно продължаващите от месеци преговори с Газпром за новия дългосрочен договор за доставки на руски газ, Трайков потвърди, че България би искала това да става без посредници. „Смятам, че България като малък, но коректен партньор на Газпром и със значение за позиционирането на Газпром в региона, би могла да разчита на благоприятно отношение за формирането на цените на газа при новия договор“, коментира Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 13 години
Сметката не трябва да се прави без кръчмаря. Оказа се, че не Русия, а ЕС е кръчмарят, защото той затваря и отваря реактори. Значи инвеститорът, за да е стратегически, трябва да е европейски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
SA
преди 13 години
Тези милиарди за нищо ги нямат. Нали предварителният договор с руснаците беше за 4 млрд? Какви са тия 5 млрд за 51%?! Всеки си измисля цифри и пуска по медиите първото, което му дойде на ум. Това, че политиците ангажирани с проекта, ръсят глупости, е големия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
И като няма кой да го строи какъв търг, какви консултанти??? кого ще консултират пак и колко ще продължат да лапат ...? На по късен етап за Козлодуй....Нали Беляне е празен гьол ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
JasonBourne
преди 13 години
Според Тиквата - 26 млрд лв, или над 13 млрд. евро.На всеки спад с 3 % на рейтинга му, качва цената на Белене с по 2 млрд. - и до 25 млрд.евро ще е докара скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
MILOM
преди 13 години
гоцето говори за 8 тук чета за 5млрд за 51%-колко всъщност струва този проект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още