IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Има руски натиск за енергийните проекти

Русия иска да решаваме бързо за АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис, казва икономическият министър

14:25 | 19.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Трайков: Има руски натиск за енергийните проекти

Има натиск от руска страна за бързо решение на България по проектите АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис, стана ясно от изказване по БНТ на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Натиск има от всеки, който има интерес в енергетиката. Тя е апетитно парче и важна част от българската икономика, с огромни парични потоци”, допълни министърът.

В петък той заяви, че търсенето на стратегически инвеститор за новата атомна централа продължава, като целта е да се намери „качествен” такъв, който „да се ангажира с рисковете и ползите от проекта съобразно участието си в акционерния капитал”.

„Конкурсът за консултант за провеждане на търг за стратегически инвеститор приключва и ви уверявам, че стратегически инвеститор ще бъде истински. Не е сега моментът да коментираме неговата националност. Имаме желание да е европейски”, каза Трайков.

Той отхвърли обвиненията на президента, че правителството е прогонило вече един западноевропейски инвеститор като RWE. „RWE беше стратегически инвеститор, за да има заглавие във вестника. Те не бяха сложили и 1 евро гаранция, за да имат някакъв ангажимент към проекта”, твърди министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Припомняме, че германската компания се отказа от проекта през октомври миналата година заради неяснотата около неговото бъдеще.

По повод намеренията на премиера да усили икономическия екип министърът потвърди, че той разполага с хора с висок капацитет, но подкрепата на още един заместник-министър например не би му попречила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
onlineivo
преди 13 години
Нека напомним че цитатата е:Натиск има от всеки, който има интерес в енергетиката. Тя е апетитно парче и важна част от българската икономика, с огромни парични потоциТова за мен означава че натиск има от:РусияСАЩЕвропа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Де да можеше липсващите пари да се компенсират с решителност! Щяхме да ползваме потенциала на лудниците - там има най-много решителни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Решителността, чини ми се, трябва да се пречупи /отново, за кой ли пореден път!?!/ през личната съпричастност на управляващите. Скоро ще имам индикации, дали да им вярвам. Казвам "ще", защото, все още, нямам. Положителни индикации нямам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
varbandik
преди 13 години
Тази есен през септември трябваше да изливаме фундамента на реактора ,а там има само езеро понеже спряха строителството поради нерешителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Ако внимаваме в картинката, и инвеститори ще се намерят, и енергетиката ще отскокне. Но, трябва да се преодолеят някои неадекватни стереотипи. Те /стереотипите/ и недоброжелателно отношение от значими политически фактори /да не кажа "саботаж на национално ниво" - това е, което пречи. А руското желание може да се използва много градивно, стига да действаме умело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още