IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай приема с одобрение мащабното емитиране на дълг в САЩ

Година след критиките към задлъжнялостта на Америка, Пекин отново увеличава позициите си в облигации на САЩ

11:34 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай приема с одобрение мащабното емитиране на дълг в САЩ

Година, след като Китай нарече фискалната политика на САЩ „безотговорна“, азиатската страна показва сигнали на увеличаващо се доверие в политиката на американския президент Барак Обама.

Това се вижда от данните за размера на позицията на Китай в американски правителствени облигации. През март и април тази година тя е нараснала с 2,6 на сто до 900,2 млрд. долара, след като между ноември миналата година и февруари тази тя бе намалена с 6,5 на сто.

Толкова дълга негативна серия не е била отчитана от десетилетие, показват официални данни, цитирани от Bloomberg.

През двата разгледани месеца Китай увеличава позицията си в американски правителствени облигации с 22,7 млрд. долара. Това е само част от нарастването на чуждестранните активи на азиатската държава, което възлиза на 205,2 млрд. долара.

Покупките през последните месеци са съсредоточени в придобиването на дългосрочен американски дълг. За разлика от сега, през 2008 година Китай увеличаваше основно покупките на краткосрочни облигации. За 12-те месеца до края на април тази година увеличението на позицията в американски облигации с матуритет от две и повече години е с 46 на сто, показват данните.

С придобиването на дългосрочни облигации Китай помага на САЩ да държи разходите си за финансиране на рекордно ниски нива. Според анализатори така се подкрепят компаниите и потребителите в САЩ и се ускорява процесът на възстановяване на икономиката.

Тази година американските правителствени облигации регистрират най-силното си представяне от 2003 г., като към 18 юни възвръщаемостта им е била 4,51 на сто. Като причина за това се посочват проблемите на Европа, които насочват свободните капитали към американския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още