IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел за хакерите - Apple

Mac OS има толкова много слаби места, колкото и Windows, смятат експерти по киберсигурност

12:47 | 21.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новата цел за хакерите - Apple

Когато Apple беше още сравнително маргинален производител на компютри Mac и беше истински популярен единствено сред графични дизайнери и студентите в по-престижните американски университети, хакерите не обръщаха почти никакво внимание на компанията. Те вместо това се фокусираха върху Microsoft, който със своята операционна система Windows държеше 90% от пазара на PC-та, пише CNNMoney.

Тези дни са отдавна отминали. Скорошните проблеми със сигурността на iPad са знак, че устройствата на Apple са все по-честа цел за хакери и спамъри.

„Пазарният дял е доста добър индикатор за това към кого хакерите са насочили атаките си“, казва Кевин Хали, директор на Symantec Security Response. „Хакерите са мотивирани от пари и искат да имат достъп до компютрите на колкото може повече хора“.

Хакерската група Goatse Security успя да свали адресите на електронните пощи на 114 000 потребители на iPad, както и ID номерата на SIM картите на таблетите от интернет страницата на AT&T. Наистина, слабо място е намерено в страницата на AT&T, но всяка атака срещу iPad е и атака срещу Apple.

Goatse Security обявиха, че „опитен хакер“ може да се възползва от пропуск в сигурността на интернет браузъра на iPad - Safari, за да проникне в таблета и да инициира спам атака.

„Това е предупреждение за Apple”, казва Хеманшу Нигама, основател на компанията за интернет сигурност SSP Blue. „Хакерските общества се насочват към компании, които са на върха. Apple вече има достатъчно пазарен дял, за да привлече вниманието на хакерите“.

Apple е вторият по големина производител на смартфини в САЩ, като изостава все още единствено от производителя на BlackBerry Research in Motion. Apple продаде повече от 2 млн. таблета само за два месеца.

„Хакерите се насочват към платформи, които до сега не са били сред традиционните им цели – преди всичко към мобилните устройства“, казва Фред Рика от PricewaterhouseCoopers.

Дълго време мантрата на Apple за сигурността беше „Не се притеснявайте за това“. На своята интернет страница Apple просто заявява „Mac OS X не може да бъде заразена с PC вируси“, докато уеб страниците на iPhone и iPad дори не споменават за сигурността.

Apple твърди, че Unix рамката, върху която е изградена операционната система Mac, е фундаментално по-сигурна от Windows. Истината е, че Mac OS има толкова много слаби места, колкото и Windows, казва Нигама. „Apple публикува софтуерни пачове, толкова често колкото и Microsoft“, допълва той.

„Да се казва, че Apple не може да бъде заразен с вирус създава у потребителите измамно усещане за сигурност“, казва Нигама. „Това дори дразни хакерите още повече и те го приемат като предизвикателство.“

Нигама препоръчва Apple да променят отношението си към проблема още сега, така че да не рискуват репутацията си в дългосрочен план, както това се случи с Microsoft преди години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mgvood
преди 13 години
От няколко години антивирусните производители разработват решения за Mac,като едно от тях е решението на Dr.Web Antivirus.Със сигурност хакерите ще насочат усилия към платформата на Apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още