IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Скоро ще има смени в ДКЕВР, отношенията с руснаците са коректни

Министърът потвърди, че държавата няма да се меси при определяне цените на природния газ

13:16 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Скоро ще има смени в ДКЕВР, отношенията с руснаците са коректни

В близко бъдеще предстоят смени в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той не уточни предвидените персонални промени, а посочи само, че те ще бъдат в съответствие с изискванията на измененията в Закона за енергетиката. Освен това в края на юни изтича мандатът на четирима от членовете на комисията, допълни Трайков.

ДКЕВР сега се състои от 13 членове, вкл. председателя Ангел Семерджиев. Той беше назначен на този пост миналата есен след изтичане на мандата на предишния председател на регулатора.

Трайчо Трайков потвърди позицията на министерството, че държавата няма да се меси при определяне цените на природния газ за третото тримесечие, както направи за второто. Той поясни, че тогава се е смятало, че международните цени на газа ще се понижат, но това не е станало. Преди три месеца, при искано от Булгаргаз повишение на цената на газа с над 20%, ДКЕВР определи ръст от 11%, а правителството смъкна повишението на 6%.

По предварителни разчети на ДКЕВР повишението на цената на газа от 1 юли ще е с 24-25%, каза преди два дни председателят на държавния регулатор.

Във връзка с журналистически въпрос относно евентуален натиск от руска страна в газовата сфера министърът коментира: „С руските колеги имаме общи интереси, отношенията ни са коректни“. 

Преди дни самият Трайков каза: „Натиск има от всеки, който има интерес в енергетиката. Тя е апетитно парче и важна част от българската икономика, с огромни парични потоци”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още