IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан достигна нов петгодишен връх срещу долара

Централната банка на Китай постави референтния курс на най-високото му ниво от 2005 година насам

09:07 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският юан достигна нов петгодишен връх срещу долара

Китайският юан поскъпна и днес, като достигна най-високото си ниво от юли 2005 година насам, когато бе извършена ревалоризация на валутата на страната.

Това стана след като централната банка определи по-висок от вчерашния референтен курс, което според анализатори има за цел да покаже добрата воля на страната за промяна преди срещата на Г-20.

Търговията с китайската валута обаче остана доста ограничена, тъй като пазарните участници са предпазливи в очакванията си за поскъпването й. От началото на седмицата юанът е повишил стойността си с 0,5 на сто, което е най-силното представяне на валутата от декември 2008 година насам, пише Reuters.

Седмичната волатилност в спот курса на юана спрямо долара пък достигна най-високото си ниво от средата на 2008 година насам. Тогава бе извършено фиксирането на курса на китайската валута към американския долар.

През седмицата китайската валута се търгуваше в рейндж от 416 пипса, като средното отклонение бе над 200 пипса дневно. За сравнение, през последните две години двете валути извършваха движения в рамките на няколко пипса.

За момента прогнозите сочат, че повечето икономисти очакват слабо поскъпване на юана през следващата година, като се залага на ръст от около 2,5 на сто. Това е нищожно движение на фона на критиките към страната, че китайският юан е подценен с 40 на сто.

Днес китайската валута достигна връх от 6,7926 юана за долар, което обаче остана под референтния курс на централната банка от 6,7896 юана за долар.

Анализатори смятат, че поскъпването на китайската валута е израз на желанието на Пекин да покаже добра воля преди срещата на Г-20, която ще се състои в Торонто. На последните няколко срещи на лидерите на 20-те най-силни икономики именно валутния курс на Китай често попадаше сред основните теми на разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още