IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски фонд за имоти у нас продава активи, за да финансира дейността си

Фондът е набелязал два имота за продажба, която ще бъде реализирана в близко бъдеще

17:47 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британски фонд за имоти у нас продава активи, за да финансира дейността си

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Sofia Property Fund Limited (бившият Lewis Charles Sofia Property Fund), който има редица терени и проекти у нас, смята да прибегне до продажба на активи, за да финансира своята дейност.

В началото на годината фондът вече продаде един от своите терени в страната – терен във Велико Търново с площ от 13 443 кв. м., който бе продаден с отстъпка от 76% в сравнение с цената на парцела от миналата година.

Сега от фонда казват, че са набелязали още два имота за продажба, която очакват да бъде реализирана в близко бъдеще. Въпреки че няма подписани официални споразумения, компанията е получила официални оферти за продажбата на двата актива, които в момента се обмислят.

От фонда не съобщават за кои имоти става дума. В портфолиото на компанията има редица големи активи като терен от 65 хил. кв. м в Долна баня, парцел с площ от 125 хил. кв. м в Добринище, бивша тютюнева фабрика в Пловдив, ваканционен комплекс със 139 апартамента в Говедарци и др. Миналата година бе обявено, че компанията смята да спре работата по някои от проектите си, включително и този в Говедарци.

От Sofia Property Fund казват, че в момента се обмислят различни варианти за привличане на капитали, един от които е продажбата на активи. Друг сценарий предвижда публично предлагане, за което обаче се отбелязва, че ще бъде „по-подходящо по-късно тази година“.

В края на 2009 г. фондът стана един от малкото емитенти на Лондонската борса с дейност на пазара на имоти в Източна Европа, които привлякоха допълнителни средства, за да подкрепят своята дейност. Тогава компанията набра малко над 1 млн. евро чрез издаването на нови акции.

Фондът имаше опция да придобие дружеството Black Sea Properties EOOD, чийто единствен актив бе терен с площ от 100 713 кв. м в местността „Камбаните“ в София. Той обаче трябваше да се откаже от тази опция поради липса на инвестиционен капитал. За да упражни опцията, компанията се нуждаеше от 4,7 млн. евро.

Към края на 2009 г. стойността на портфолиото на фонда се оценява на 27,5 млн. евро. Фондът завърши 2009 г. със загуба от 3,46 млн. евро спрямо загуба от 22,11 млн. евро за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още