IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: 33% искат и дивидент, и реинвестиции

Според 30% от запитаните дивидентната политика трябва да зависи от потенциала за растеж чрез инвестиции пред компанията

10:42 | 07.07.10 г.
Анкета: 33% искат и дивидент, и реинвестиции

Компаниите трябва да разпределят и дивидент, и да реинвестират, смятат 33% от гласувалите в анкета на Investor.bg 1 249 читатели.

Според 16% политиката трябва да е на големи дивиенти, а според 21% - на реинвестиране на печалбата.

Едва 30% смятат, че дивидентната политика зависи от потенциала за растеж чрез инвестиции пред компанията.

Традиционно дивидентите са до няколко процента от стойността на акцията. За последните 3 години SOFIX е загубил 75,7% от стойността си до текущите 365 пункта и традиционно раздаваните дивиденти в никакъв случай не са облекчили загубите на акционерите.

Една от традиционно раздаващите дивидент компании е Албена АД, като годишният дивидент е 50 ст., което е едва 1% от текущата цена на акцията и много по-малко от 88,69% ръст за последните 12 месеца.

Компаниите, които традиционно раздават 90% от печалбата си като дивидент, защото са задължени, а именно АДСИЦ, са загубили 62% от стойността си за последните 3 години, като отново разпределените дивиденти оказват несъществено влияние върху доходността.

Влиянието на дивидентите върху общата доходност на инвеститорите е ниска и при повишаващ се пазар. Често компании, раздаващи големи дивиденти са преминали, зенита на развитието си и в бъдеще не успяват да осигурят нито големи дивиденти, нито резултати, които да възпрат спад на цената на акцията.

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още