IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ са на кръстопът в началото на новия отчетен сезон

През тази седмица се очакват финансовите резултати на Alcoa, Intel, JPMorgan, General Electric, Google и Bank of America

10:17 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ са на кръстопът в началото на новия отчетен сезон

Изминалата седмица стана най-добрата за щатските борсови индекси за последната близо една година въпреки нестабилността на финансовите пазари, причинена от фискалната криза в Европа, и признаците за забавяне на растежа на световната икономика. 

През тази седмица започва новият отчетен сезон на Wall Street, като първите тримесечни резултати на големи компании ще предопределят настроението на инвеститорите и посоката на индексите.

Производителят на алуминий Alcoa, който участва в Dow Jones IA, ще постави начало на отчетния сезон в САЩ днес.

Още четири компании от Dow Jones се очаква да публикуват резултатите си през тази седмица – Intel във вторник, JPMorgan в четвъртък и General Electric и Bank of America в петък. Освен това в четвъртък излизат и тримесечните отчети на Google, а в петък – тези на Citigroup. И двете компании са компоненти на широкия щатски индекс S&P 500.

Общо 21 от 500-те дружества в S&P 500 ще обявят резултатите си през тази седмица. Средните прогнози на пазарните анализатори сочат за ръст на печалбата им за изминалото тримесечие от 27% на годишна база, пише CNN.

В понеделник пазарните участници ще следят речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке относно кредитирането на малкия и среден бизнес в страната и състоянието на икономиката.

Във вторник излизат данните за търговския баланс на САЩ, които се очаква да покажат понижение на търговския дефицит до 39,5 млрд. долара за май спрямо 40,3 млрд. долара за април. Тогава излизат още данните за бюджетния дефицит на САЩ, който се очаква да възлезе на 81,6 млрд. долара през юни.

В сряда идва ред на данните за продажбите на дребно, които излизат преди началото на сесията. Според анализатори те са се понижили с 0,2% през юни, след като се свиха с 1,2% през май, което загатва, че потребителите няма да допринесат значително за растежа на икономиката през второто тримесечие.

В сряда излизат данните за стоковите запаси на фабриките и търговците на едро и дребно в САЩ, които се очаква да нараснат за втори пореден месец с 0,4 на сто. Натрупването на стокови запаси обикновено е сигнал за намаляване на разходите на бизнеса през идните месеци.

Малко преди края на сесията ще бъдат публикуван докладът от последната среща на Федералния резерв, която се състоя преди две седмици, както и прогнозите на централната банка за икономиката на САЩ.

В четвъртък излизат седмичните молби за помощи при безработица, които се очаква да покажат спад до 449 хил. спрямо 454 хил. преди седмица. Първоначалната безработица в САЩ варира в тесния интервал между 440 и 470 хил. през последните месеци, като остава почти без промяна спрямо началото на годината.

Това показва, че състоянието на пазара на труд в страната остава влошено, което обяснява ограничените разходи на потребителите, които са източник на две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

В четвъртък излиза и индексът на цените на ниво производител, за който се очаква спад от 0,1% на месечна база, след като падна с 0,3% през май. Тогава се очакват и данните за индустриалното производство, които вероятно ще покажат застой през май, както и тези за степента на оползотворяване на производствения капацитет.

В петък ще стане ясно каква е била инфлацията в САЩ през юни, както и окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за миналия месец.

Щатските индекси се повишиха с повече от 5% през изминалата седмица. Това обаче се случи на фона на нисък изтъргуван обем, защото инвеститорите предпочетоха да заемат позиция на изчакване в навечерието на новия отчетен сезон. В рамките на изминалите три месеца индексите в САЩ са изгубили над 15% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още