IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече ипотеки за по-малки суми отчитат през юни

През юни се заговори и за 100% финансиране, което обаче остава достъпно за ограничен брой клиенти и имоти, сочат специалисти

10:29 | 12.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Повече ипотеки за по-малки суми отчитат през юни

Броят на отпуснатите ипотечни кредити расте, но средният им размер през последния месец е спаднал с над 16%. Клиентите искат по-малки суми по две причини – по-ниските цени на имотите и ползването на по-малък процент на външно финансиране. Въпреки появата на първите положителни тенденции за подобряване на икономическата среда хората изпитват притеснение за финансовата си стабилност в краткосрочен план и предпочитат да се възползват от възможността да се сдобият с нов дом с минимално ниво на риск.

В малките областни градове се купуват предимно жилища на цена между 20 и 30 хил. евро, като често за това се теглят кредити с размер 10-15 хил. евро. Това означава месечна вноска от 160 до 250 лева при срок от 20 години – сума, съвсем поносима за масовите български домакинства. Клиентите съвсем основателно считат, че ще могат да се справят с покриването на тези суми, дори временно да загубят работата си. За сравнение само преди две години средният размер на ипотечните кредити достигна 44 хил. евро, което се равняваше на месечни вноски от около 650 лева за срок от 20 години.

През юни се заговори активно и за 100% финансиране, но тези условия продължават да са достъпни за ограничен брой клиенти и имоти.

„Добрата новина за пазара е желанието на клиентите да купуват. През последния месец, привлечени от ниските цени, се завръщат и българите, които работят в чужбина” споделя Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. „Няколко банки направиха специални предложения за тази група купувачи, което е поредният положителен сигнал за развитието на ипотечния пазар”, допълва Тошев.

По данни на компанията през юни 6% от запитванията са дошли от наши сънародници, които са извън страната. Тенденцията е положителна не само за пазара на ипотечни кредити и ако се запази, ще бъде ясен знак за развитието на жилищния пазар през есента.

Кой какви ипотеки тегли?

Средният размер на изтеглените през месец юни ипотечни кредити е 30 480 евро. Съотношението евро/лева на изтеглените кредити се запазва в полза на еврото.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в София възлиза на близо 33 хил. евро, което бележи понижение спрямо предходните месеци. Във Варна и Бургас пък средната стойност на изтеглените кредити е съответно 28 175 и 27 820 евро. Пловдив е градът с най-нисък среден размер на ипотечните кредити – под 25 хил. евро, като 11% от тях са изтеглени в български лева.

И през първия летен месец на 2010 г. най-активните кредитополучатели са били хората на възраст между 26 и 35 години. Те съставляват повече от 63% от всички. Потребителите между 36 и 45 години са следващата по активност група, като техният процент представлява 29,4% от всички. Най-младите кредитополучатели, а именно хората между 18 и 25 години, през юни са едва 1,4% от всички потребители на ипотечни кредити в страната.

През изтеклия месец най-предпочитаните кредити отново бяха тези на стойност между 10 хил. и 30 хил. евро. Те представляваха повече от половината от всички изтеглени кредити, сочи анализът. До кредити между 30 хил. и 50 хил. евро са прибегнали близо 30% от кредитополучателите, а 11,8% от тях са изтеглили сума между 50 хил. и 70 хил. евро. Исканията за големи суми трайно намаляха. Основна причина за това са проблемите, които част от по-заможните българи срещат с управлението на бизнеса си напоследък. Това измести акцента на тези хора и те насочват усилията си към спасяване на бизнеса си, вместо към увеличаване на размера на личното си имущество.

Малко над 94% от кредитополучателите през юни са изтеглили ипотечен кредит, за да се сдобият с жилище. За лично ползване пък до кредит са прибегнали 5,9% от потребителите.

Между 16 и 20 години продължава да бъде най-предпочитаният период за погасяване на кредит. Над 38% от кредитополучателите са избрали такъв период. По-кратък срок за погасяване – между 10 и 15 години, са избрали малко над 30% от кредитополучателите.

До финансиране на 50% до 60% от стойността на сделката са прибегнали над 30% от кредитополучателите през юни. Около една пета от всички потребители на ипотечни кредити пък ще финансират с кредит между 70% и 80% от стойността на покупката си. Появили са се кредитополучатели, които използват външно финансиране в размер на 80% до 90% от общата й стойност – те представляват едва 3,4% от всички, сочат данните на КредитЦентър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
RE : LaCosta -----------------------Когато едно прасе иска да е в калта - нямаш шанс да го изкараш оттам!когато някой иска да бъде мачкан - не може да му помогнеш !населението не може да схване разликата между теория и практика - такива винаги ще "теглят" към чуждата истина - по-лесно е на готово -защо да се мисли ако друг то прави вместо наскога един комунист ще приеме - че са го лъгали 50 год или вярващ ще приеме,че .............не е важно какво прави партийния секретар и попа-важно е какво казват !не им обяснявай , че предложение за 100 % финансиране е сигнал за друго нещо - не им отнемай вярата в обратното - те няма да са съгласни с теб никога - те ще са в калта-там е уютно,защото са с еднакви възгледи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
LaCosta
преди 13 години
100% представлява директна прогноза на банката, че цените на имотите ще вървят нагоре. Всяка банка се стреми при всички положения /дори и при негативен вариант за развитие на икономиката/ обезпечението да е по-голямо от дълга /включително и разноските по евентуално принудително изпълнение върху имота/. Щом банките имат притеснения относно развитието на икономиката обикновено спират кредитирането или най-малкото намалят процента на финансиране при ипотечните кредити. А щом се появяват оферти за 100% финансиране /дано и действително да го дават/ явно някой е твърдо убеден, че пазарът върви нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
100% финансиране...Демек нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Наистина трябва някоя и друга банка да фалират за да им дойде акъла на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
tikvenik yade tutman
преди 13 години
Нормално е ръст на ипотеките НАГОРЕ и намаляване на размера на кредита:1-имотите са с доста по-ниски цени.2-Тарикатите НЕ купуваха в бума и сега НЕ им трябват големи суми -те просто имат парите за покупка !3- вече са сигурни,че отнемания на имоти няма да има - баникте НЕ искат имоти - те искат пари./който изгорял.............изгорял ----------който е чакал удобния момент - спечели ,честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
100% финансиране, а? Кучетата лаят, керванът си върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още