IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът за ЕС расте по-бавно от този за другите страни

Причината е, че в началото на кризата износът ни за страните извън ЕС пострада много по-силно от този за Евросъюза

17:21 | 12.07.10 г.
Износът за ЕС расте по-бавно от този за другите страни

През периода януари - май 2010 г. износът на България за третите страни (извън ЕС) се е увеличил с 40.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 4,2 млрд. лв., показват данни на НСИ.

За същия период износа за ЕС се е увеличил само с 12,2%.

Износът бързо се връща към предкризисните нива след 34% ръст през май и спадът спрямо върховата 2008 г. е вече само 7%.

Спрямо май 2008 г. обаче износът за станите извън ЕС намалява с 18%, докато този за Евросъюза само със 7%, показват изчисления на Investor.bg.

Това показва, че силното възстановяване на износа за страните извън ЕС е резултат от бързия му спад преди това. Тенденцията е валидна и през май 2010 г., когато износът за ЕС се увеличава с 30,3% до 1,47 млрд. лв., а този за страни извън общността с 40,05% до 903 млн. лв..

Основните търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Сингапур и Китай, които формират над 52% от износа за третите страни. Изнесените стоки за Китай са се увеличили с 238% през януари-май 2010г. на годишна база, а тези за Република Корея със 162%. Износът за Турция и Украйна бележи ръст съответно със 70% и 64%, за Русия с 42,1%, а този за Сърбия с около 49%.

Вносът на България от трети страни за периода януари - май 2010 г. се е увеличил с 6,1% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 5,7 млрд. лева. На годишна база вносът от ЕС се увеличава с 0,2%.

Най-голям ръст бележи вносът от Албания, Перу и Израел. Увеличава се вносът от Република Македония (с 81,2%), Сърбия (70,9%) и Обединените Арабски Емирства (70,6%), а се наблюдава намаление на вноса от Турция, Китай и Украйна.

През май 2010 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 22,8% спрямо същия месец на предходната година и достига до 1,37 млрд. лв. Вносът от страни от общността през май 2010 г. на годишна база е 1,75 млрд. лв. след ръст с 6,3% на годишна база.

Външнотърговското салдо на България с третите страни за периода януари – май 2010 г. е отрицателно и възлиза на 1,5 млрд. лева., докато отрицателното салдо със страните от ЕС е 1,6 млрд. лв.

Най-голям ръст на експорта на България за третите страни е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, „Разнообразни готови продукти, некласифицирани другаде”, „Артикули, класифицирани главно според вида на материала”. Наблюдава се спад само при износа на два сектора - „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” и „Храни и живи животни” .

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектора „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а най-нисък в сектора „Храни и живи животни”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още