IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пакетни сделки доминираха сесията на БФБ в понеделник

Близо половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Велграф Асет Мениджмънт

15:02 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пакетни сделки доминираха сесията на БФБ в понеделник

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,5% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 361,44 пункта.

Широкият BG40 загуби 1,4% до 103,89 пункта, равнопретегленият BGTR30 спадна с 1% до 274,97 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, прибави 0,1% до 38,55 пункта.

“Пазарът в момента не е чувствителен към никакви новини и тенденции, както с местен характер, така и с глобален“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„На практика днес инвеститорската активност отсъстваше, като оборотът беше спасен от няколко пакетни сделки при Еврохолд България, Енергоремонт Холдинг и Велграф Асет Мениджмънт. При огромна част от т. нар. водещи позиции имаме символичен брой сделки, а институционалните инвеститори се намесват само в случай на разпродажби при някоя емисия, която е значима за портфейлите им“, обясни той.

„Спекулантите също са пасивни, тъй като към момента само акциите на Еврохолд и Петрол съдържат някакъв, макар и минимален, спекулативен потенциал“, завърши анализаторът.

Борсата днес отчете общ оборот от 409 хил. лв., като на пазара на акции той бе за 394 хил. лв. Търговията с облигации бе за малко над хиляда лева, а тази с компенсаторни инструменти - за 14 хил. лв.

Близо половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Велграф Асет Мениджмънт. Пакет от 80 хил. акции (3,5% от капитала на компанията) на стойност 184 хил. лв. премина на цена от 2,30 лв. за брой. Другата сделка с дружеството бе за едва 10 акции на същата цена.

Цената е в обичайния диапазон от около 2,30 лв., но спрямо последната сделка от 30 юни с едва 20 акции на цена 2,61 лв. се отчита спад от 11,9%.

По оборот следват Монбат (-0,8%) – 69 хил. лв., Еврохолд (+0,4%) – 50 хил. лв., Енергоремонт Холдинг (+10,3%) - 27 хил. лв. и Индустриален Капитал Холдинг (-1,1%) – 10 хил. лв. Това бяха и единствените емисии с оборот над 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 43 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 21/17, като при 5 компании не бе отчетена промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Енергоремонт Холдинг (+10,3%), а с най-голям спад са книжата на Велграф (-11,9%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 35% оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още