IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром кани RWE да участва в „Южен поток“, вместо в „Набуко“

В случай че RWE се присъедини към Южен поток и се откаже от Набуко, шансовете на Набуко да се реализира рязко намаляват

16:26 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром кани RWE да участва в „Южен поток“, вместо в „Набуко“

Газпром планира да привлече към участие в проекта за газопровода „Южен поток“ германската енергийна компания RWE, която е един от шестте участници в проекта за газопровода „Набуко“, съобщи немският вестник Handelsblatt, позовавайки се на запознати с преговорите източници.

По сведения на изданието вече е имало преговори по въпроса между зам.-председателя на Газпром Александър Медведев и члена на управителния съвет на RWE Леонхард Бирнбаум. От двете компании не са коментирали официално информацията. Досега немската компания не е взела решение по предложението на Газпром.

Немският вестник коментира, че „Южен поток“ е конкурент на „Набуко“ и в случай че RWE приеме предложението на Газпром, шансовете на „Набуко“ да се реализира „ще бъдат равни на нула“.

Компаниите оператори на „Южен поток“ са Газпром и италианската Eni (с по 50% към момента), като според подписан меморандум към проекта предстои скоро да се присъедини френският концерн EdF с участие между 10% и 20%. Годишният капацитет на “Южен поток“ се предвижда да бъде 63 млрд. куб. м газ, а на „Набуко“ - 31 млрд. куб. м. Планира се и двата газопровода да бъдат изградени до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още