IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия мисли да забрани износа на желязо заради Китай

Китайската икономика поглъща огромна част от ресурса на Индия, което заплашва индийската икономика

13:28 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индия мисли да забрани износа на желязо заради Китай

Правителството на Индия предлага забрана на износа на желязна руда, за да може да се осигурят нуждите на вътрешния пазар в бързо развиващата се държава. Основна причина за това е Китай, който жадно поглъща огромна част от ресурса на страната, пише Financial Times.

„Ще бъде добре да се въведе пълна забрана за износ на желязна руда, тъй като тя е невъзобновяем ресурс. Веднъж, когато го изчерпаме, повече няма да го получим“, заяви секретарят на министерство на стоманата в Индия Атол Чатурведи.

В момента в Индия се води разгорещен дебат относно протекционизма в сектора на ресурсите, като с особена сила се поставя въпросът защо се изнасят големи количества суровини за съседен Китай.

Китай разполага с далеч по-големи залежи на метали, но въпреки това изкупува значителни количества от суровината от индийски износители. Около половината от годишния добив на желязо в Индия, който е 220 млн. тона, се изнася за Китай.

Индия е четвърта по големина на добива на желязо в света, като разполага доста сериозни залежи от въглища, боксит и други метали.

Досега правителството на страната правеше опити за ограничаване на износа чрез наказателни мита и квоти, но това явно не дава нужните резултати. Ситуацията пък стана още по-сложна през април, когато Китай забрани вноса на нискокачествена желязна руда от Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още